Lugeja kiri: Mälestades Aita Kustinit (1)

Mälestan austusega ja tänuga muinasteadlast, arheoloog Aita Kustinit, kes jättis Saaremaale tähelepanuväärse pärandi oma uurimistöödest arheoloogia valdkonnas.

Aita Kustin sündis 22. märtsil 1930. a Virumaal Rakvere vallas Aru külas. Pärast Rakvere II keskkooli lõpetamist õppis ta Tartu ülikooli ajaloo osakonnas, kitsama erialaga arheoloogia, mis oli tema kutsumus. Ajaloo instituut oli ta töökoht elu lõpuni, 14. augustini 1970. a.
Teadlasena jõudis ta töötada vaid umbes poolteistkümmend aastat, kuid jättis meile silmapaistva tulemuse Saaremaal ja Muhus tehtud uurimistöödest, mida peab meenutama.

Tema uurimistööde loetelus on Saaremaa muistsed linnused: Valjala maalinn, Paatsa linnus, Ridala kindlustatud asula, Tornimäe asulakoht, põletusmatustega kivikalmed – Rahu kivikalme, Kurevere ringkivikalme, Liiva-Putla kivikalmed jt. Muistsete rauasulatuskohtade kindlakstegemine ja väljakaevamine 1961. a Tõrisel. Nende leiukohtade avastamine ja teaduslik uurimine on suure tähtsusega mitte ainult Eesti, vaid ka Baltimaade ning ida- ja põhjapoolsete naaberalade ajaloo uurimises.

Rikkalik arheoloogiline materjal vajas aastatepikkust läbiuurimist, vastava erialase kirjanduse läbitöötamist. Selle põhjal valminud väitekiri on üks kõige põhjalikumaid 11. –13. sajandi Eesti noorema rauaaja muististe küsimustega seotud teaduslikest uurimustest, mida sai arheoloogia abil selgitada. Ta aitas kaasa Jäälahinguga seotud paikade uurimisekspeditsiooni tööle. 1964. a esines ta Moskvas arheoloogide üleliidulisel aruandesessioonil, kus andis ülevaate oma uurimistööde põhitulemustest.

Aita Kustin oli esimene, kes arheoloogilise materjali alusel selgitas välja Saaremaa ja Muhu kultuurilise omapära. Aita Kustinile kui tõelisele teadusinimesele oli omane armastus oma kutseala vastu, mis peegeldus ka ta uurimistööde populariseerimisel. Materjalide nõuetekohane korrastamine tegi need arusaadavaks ja kasutatavaks ka teistele järgnevatele uurijatele.

Urve Kirss

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 133 korda, sh täna 1)