Välissoomlased korraldavad Saaremaal filmifestivali LIFF 2010 (1)

Välissoomlased korraldavad Saaremaal filmifestivali LIFF 2010

FESTIVAL LIIGALASKMAS: Igal juhul pakub Tammiste talu mõnusat äraolemist ning filmisõpradel on põhjust kohale minna.
Foto: Egon Ligi

Liigalaskmas Tammiste talus jätkub täna eile alanud rahvusvaheline filmifestival LIFF 2010, mille peakorraldajaks on Hollandis elavad soomlased Jari Einiö ja õed Tamminenid, kelle Saaremaa suvekodu 10. aastapäeva suursündmus ka tähistab.

“Püüdsime teha esialgu tasa ja targu, suurema kärata, kuid kindlasti võiks LIFF-ist välja kasvada suurem festival,” ütles Saarte Häälele festivali kunstiline juht Jari Einiö. Mees, kes tegelikult 25 aastat pidanud lenduri ametit ning lennanud suurte lennukitega välisliine, ei ole enda sõnul filmitegemisega ise kunagi seotud olnud, küll aga armastab ta neid vaadata. 

Filmide valimisel oli abiks Eesti suursaatkond Hollandis ning ennekõike suursaadik Gita Kalmet. “Jari tuli saatkonda uurima, kuidas saaks festivalil eesti filme näidata,” märkis Kalmet, kelle vanaemale muide kuulus sealsamas Liigalaskmas naabertalu.
“Kui Tamminenid korraldasid oma Hollandi kodus kohtumise Sofi Oksaneniga, tuli nende Eesti-sidemed ja Saaremaa kodu jutuks ning selguski, et oleme siin naabrid,” rääkis Kalmet kummalisest kokkusattumusest, lisades, et oli ikka aeg-ajalt üle aia sealset ilu vaadanud, kuid “kuidas sa võõrasse aeda ikka lähed”.

Festivali avas Einiö toreda eestikeelse (millele järgnes loomulikult ingliskeelne) sõnavõtuga, tervitades kokkutulnud naabreid, sõpru ja külalisi – viimaseid oli kohal koguni Jaapanist.
Kuna teada on soomlaste tugev rahvustunne, oli mõneti sümboolnegi, et kava avas Tony Ilmoneni fotodega illustreeritud loeng kuulsa Soome väejuhi Mannerheimi 1904–1906 läbi käidud Aasia uurimisretkest – nüüd siis sada aastat hiljem tehti läbi sama teekond, juba austusest Mannerheimi vastu.

Eileõhtusesse filmikavva mahtus ka eesti film “Võõras”. Täna on kavas viis Estfilmi filmi ning neli tunnustatud Soome videokunstniku Maarit Suomi-Väänäneni filmi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 58 korda, sh täna 1)