Teeneteplaat saksakeelse saarluse alalhoidjale

Eile andis Saare maavanem Toomas Kasemaa Kuressaare lossi Roosas saalis toimunud tseremoonial üle Saare maakonna teeneteplaadi 1875. aastast ilmuva Arensburger Wochenblatti kauaaegsele väljaandjale Wolfgang Wladislaus Albert von Szeliga-Mierzeyewskile. Teeneteplaadi oli maavanem vanahärrale annetanud Eesti Vabariigi 92. aastapäeva puhul elutöö eest.

Kätteandmistseremooniat sisse juhatades tutvustas maavalitsuse kantselei nõunik Ülle Tänav maakonna teeneteplaadi statuuti. Kuna härra Szeliga-Mierzeyewski ei saanud osaleda teeneteplaadi kätteandmisel vabariigi aastapäeva üritusel, siis korraldati üleandmine nüüd, kui Saksamaal elav vanahärra taas Kuressaares viibis.

Saare maavanem Toomas Kasemaa nimetas teeneteplaati üle andes Szeliga-Mierzeyewskit saksakeelse saarluse alalhoidjaks ja edendajaks. Maavanem meenutas aegu 100 aastat tagasi, kui Kuressaare oli veel valdavalt saksakeelne linn.
“Mul on heameel, et tolleaegsed keeled ei tekitanud inimeste vahel mingeid pingeid, need on sulandunud ja kõik see on andnud selle kultuuritausta, milles me hetkel elame,” rääkis maavanem. “Selle tõttu on mul väga hea meel, et saksakeelne saarlus on tänaseni säilinud just Arensburger Wochenblatti ilmumise tõttu.”

“Aitäh, et te tunnustate seda, mida mina olen teinud,” lausus vanahärra plaati vastu võttes ilusas eesti keeles, “Minule on see väga suur au, kõigile suur tänu!”
Härra Szeliga-Mierzeyewski teeneid Saaremaa muuseumi ees meenutasid tänuga ka muuseumi direktor Endel Püüa ja teadur Raul Salumäe. Vanahärra on esimene välismaalane, kes saanud teeneteplaadi saarluse arendamise ja alalhoidmise eest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 46 korda, sh täna 1)