Ajakaja: Sinepipoiste juures

Jõlkusin eelmisel nädalal kaasa oma sõpradega, kes olid otsustanud Saaremaad avastada. Vahel on hea kodukanti ka turisti pilguga vaadata.

Olime juba pool päeva Põhja-Saaremaal ringi seigelnud, kui sattusime väiksemat sorti kruusateele, mis viis Pangalt edasi Leisi poole. Mets ühel pool, mets teisel pool, sekka mõni talumajapidamine, seljataga üüratu tolmupilv… Kui äkki vilksatas puude vahelt kollane telk.

Tõepoolest – kohalikku miljöösse kindlasti mitte sobiv erkkollane telk oli ühe talu väravas, selle ees tugevalt retsitud välimusega Saksa lipp toika otsas, jalgrataste ja mootorrataste märgistatud parkimispaigad ning maja juurest külalisi hoogsal sammul ja laia naeratusega tervitama tulev pikk noormees olid piisavalt sürrealistlik kooslus seal metsavahel, et sellest kohe tuju heaks hakkas minema. Mida mehed metsavaheteel telgis askeldasid? Sinepit müüsid.

Jah, kuskilt turismibukletist loetud Mustjala Mustard kaubamärgi reklaam sai äkki väga konkreetse sisu ja tähenduse. Miks on sakslased otsustanud Saare kolkakülas sinepivabriku teha, miks noored mehed pursivad eesti keelt ja edendavad sinepiäri eestlaste poolt ilmselgelt perifeeriaks ja äriliselt mittesobilikuks paigaks tunnistatud karuraja ääres?

Miks eestlastel esineb harva sedasorti ettevõtlikkust, miks eestlane ei taha teha ekstravagantset, kohati absurdsena tunduvat äriprojekti kuskil ääremaal metsakülas, aga sakslane tahab, miks eestlane ei riski teha asju sellepärast, et see asi, mida teha, võib olla huvitav ja naljakas ja kindlasti mitte kasumlik?
Tõenäoliselt üheseid vastuseid mu miksidele polegi. Ning eks mõni nn kiiksuga, iseloomuga, huvitav ja eriline ettevõtmine meil ju on ka – Kaarmal seebivabrik näiteks. Ning mõni ehk kuskil veel. Üksiku erandina praegu.

Sestap loodan südamest, et Saaremaale tekib palju selliseid pisikesi omanäolisi, natuke kummalisi ja positiivseid ettevõtmisi. Need sobivad meile. Ja et ka saarlane leiab üles oma tahtmise, loovuse ja julguse teha huvitavaid asju ja olla teistmoodi. Ning mõtleb tulevikust natuke positiivsemalt. Ja mitte nii väga ainult äriliselt. Siis tuleb ka edu. Tegelikult. Ja õnnistus meie tegemistele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)