Tippkarjad kannatavad kuuma käes

Tippkarjad kannatavad kuuma käes

Foto: Tiina Luks

Kuumal suvel on tavaline, et lehmade piimatoodang kahaneb ning enim kannatavad kuumuse käes kõrge tootlikkusega karjad.

Kõljala POÜ, kellel kuulub Saaremaa produktiivseim lüpsikari, juht Tõnu Post ütles, et sellesuvised ilmad on loomadele liiga kuumad ja tagasiminek toodangus on päris kobe. “Kui on selline kõrge tootlikkusega kari, siis on nagu tippsportlaselegi see mõju suurem,” sõnas piimatootja.
Põhiline häda lehmade puhul on kuumal ajal see, et loom ei suuda ise ennast maha jahutada ning kasutada tuleb ventilaatoreid ja dušši. “Me kastsime siin kõige kuumematel päevadel lehmi veevoolikust päris hoolega, et lehmal oleks natukenegi leebem olla,” rääkis Post.

Samuti kõrge piimatoodanguga Kärla ühistu juht Ülar Tänak ütles, et väljalüps on vähenenud kuni 15 protsenti. Väga suure kuumaga Tänak loomi karjamaale ei saada. Vabapidamisega laudas on õhku palju ja loomadel kindlasti parem olla kui karjamaal parmude käes või kinnises farmis. Kastmissüsteemi Kärlal praegu ei ole, kuid mõte ehitada loomade jahutamiseks väike dušš, on Tänakul sel suvel peast läbi käinud küll.

Küsimus on aga selles, et kui kuumalaine püsib nädal või poolteist, siis kas nii lühikese aja jaoks on mõtet midagi teha. Samas väheneb väljalüps kuumal ajal 1,5–2 tonni päevas ning lehmade jahutamine annaks piimas tagasi, sest loomal oleks ergem ja parem olla. “Eks see piim tulebki suuresti looma heaolust,” sõnas Tänak.

Mahetoodangut andva Salme ühistu juht Raimond Ellik tõdes, et kuumalaine haripunktis oli tema karjal olukord väga hull. Loomad on kuumusega haigustele vastuvõtlikumad, eriti just kõrgetoodangulised lüpsilehmad, rääkis Ellik, kelle sõnul ei ole ükski aasta nii palju udarapõletikku olnud kui tänavu. Sel suvel on Salme ühistu piimakarjas udarapõletikku põdenud kuus looma ja just need, kes lüpsavad 30–40 liitrit päevas. Üheks haiguse põhjuseks on kindlasti asjaolu, et kuuma ja niiske ilmaga on lehmi ümbritsevas keskkonnas rohkem baktereid, mis tõstavad somaatiliste rakkude hulka ja tekitavad udarapõletikku. Tavaliselt kimbutab udarapõletik Elliku piimafarmi 1–2 korda aastas.

Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi professor Olav Kärt ütles, et suure väljalüpsiga loom on kuumuse suhtes tundlikum, sest ta toodab ise rohkem sooja. “See on samamoodi nagu sisepõlemismootor, mille kasutegur on 60–70 protsenti ja ülejäänud muutub soojuseks. Kui sünteesitakse piima, siis ei lähe mitte kõik söödaenergia piimatootmiseks, vaid osast tekib soojus,” selgitas professor, kelle sõnul kulub lüpsilehmal 40 protsenti söögist saadavast energiast soojuse tootmiseks.

Külma ilmaga kasutab loom soojuse ära kehatemperatuuri säilitamiseks, sooja ilmaga peab ta soojusest aga lahti saama. 10 liitrit päevas lüpsval lehmal tekib soojusenergiat hulga vähem kui loomal, kes toodab 50 liitrit piima. “Seega on soojust, millest kõrge toodanguga loom peab lahti saama, viis korda rohkem,” selgitas Kärt.

Mida kõrgema produktiivsusega on lehm, seda külmemat ruumi ta tahab. Optimaalne on 5–7 kraadi, et loom ei kulutaks energiat soojuse tootmiseks ega selle eraldamiseks. Kui kümme liitrit lüpsvat lehma saab pidada laudas, kus on 20 kraadi sooja, siis 50 liitrit päevas lüpsval lehmal peab temperatuur olema nulli lähedal.
Loomade jahutamiseks kasutatakse ventilaatoreid ja dušiga kastmist. Näiteks Iisraelis on iga kümne lehma kohta üks võimas ventilaator või siis jahutatakse looma kolm korda päevas dušiga.

“Teist teed ei ole. Kui loom soojast lahti ei saa, kui me teda ei jahuta, siis esimesena jätab ta söömise järgi,” tõdes professor Olav Kärt. Tavaliselt jätab loom kõige enne söömata koresööda, sest selle söömisel tekib kõige rohkem soojust, seejärel jõusööda. Siiski on olemas teatud söötasid, millega saab loomale sööta niinimetatud külma energiat ja millega mängitakse just tippkarjade puhul.

Saaremaa piimatööstuse tegevjuht Andi Saagpakk märkis, et Saaremaa farmide toodang on vähenenud nagu suvel ikka, kuid midagi erakordset otse ei ole. “Selliste kuumade ilmadega nagu praegu, on vähenemine tavapärane,” lausus piimatööstuse juht.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 61 korda, sh täna 1)