Aeg alustada hoidistamist!

Aeg alustada hoidistamist!

Värskelt marineeritud kurgid küüslauguga – retsept juba järgmises Oma Kodu numbris!
Foto: Santa Maria

Vajadus hoidiseid teha on inimest saatnud väga iidsetest aegadest, kuna kütitud loomade liha ning suvel ja sügisel korjatud vilju oli ju vaja kuidagi säilitada. Vanasti võis hoidistest järeldada, kas tegemist on rikka või vaesema perekonnaga. Näiteks moosi keedeti ainult rikkamates peredes, kuna suhkur oli väga kallis. Vaesemates peredes marju kuivatati või tehti neist vesihoidist.

Toiduainete säilitamist võib pidada inimkonna esimeseks kulinaarseks oskuseks, mis kasvas välja vajadusest jääda ellu ka rasketel perioodidel (nt näljahädad, aga ka talv). Ränkadel aegadel tähendab toiduainete erinevatel viisidel säilitamine omal moel ka elu säilitamist. See oli ja on päevakohane vajadus igas kultuuris. Ürginimene mõistis, et toit hakkab riknema hetkest, kui see korjatakse või saakloom tapetakse.

Erinevad säilitusmeetodid aitasid seda protsessi pidurdada. Toidu säilitamine võimaldas jääda paikseks ja luua kogukonna. Iga kultuur säilitas toitu vastavalt oma võimalustele, kuid samade põhimeetoditega, mida tuntakse tänaseni. Esimesed säilitajad olid päike, tuul, sool, suits ja liiv.

Angelica Udeküll

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)