Saaremaa põllumajanduses on tööle asunud 300 salapärast töötajat (5)

Tööhõivestatistika andmeid vaaginud Saaremaa ettevõtluse edendamise sihtasutuse juhataja Piret Pihel jõudis sensatsioonilise avastuseni: 2009. aastal kasvas Saaremaal põllumajandussektori tööhõive 23 protsendi ehk 300 inimese võrra.

Piret Piheli sõnul võib statistikaameti andmete põhjal väita, et Saare maakonnas on tööhõive proportsioonid 2008.–2009. aasta võrdluses üllatuslikult muutunud. Nimelt töötab primaarsektoris (põllumajandus, metsandus, kalandus, jahindus) praegu 300 inimest rohkem kui 2008. aastal.

Primaarsektori osakaal maakonna tööhõives tõusis statistika kohaselt aastaga 8,4 protsendilt 11,4 protsendile, kunagi varem pole taolist hüpet toimunud. Väidetav tõus toimus ajal, kui tööstussektoris koondati umbes 700 inimest ja teenindussektoris 500 inimest.

Tööhõive muljetavaldava kasvu muudab salapäraseks, et mitte öelda küsitavaks asjaolu, et maakonna põllumajandustoodangus ei kajastu uute töötajate olemasolu mitte kuidagi, ka kalanduses, metsanduses ja jahinduses puuduvad tööhõive suurenemise märgid. Maaelus on viimasel ajal käivitunud mitmed toetused ja projektid, kuid ka need ei suurenda tööhõivet kaugeltki sellisel määral. Vettpidavat vastust ei ole Piret Pihel enda sõnul saanud mitte kelleltki, ehkki on sel teemal rääkinud paljude pädevate inimestega.

“Võimalik, et töötuks jäänud inimesed, kel on kodus mingi talumajapidamine, näitavad ennast mingil hetkel selles valdkonnas hõivatuna ja võib-olla millalgi hakkab sealt see toodang ka tulema,” pakkus Piret Pihel. “Olen mõelnud ka seda, et maaelu on väga palju toetatud, ja võib-olla ka see, et toetatud elamine on hakanud elustiilina rohkem levima.”
PRIA pressiesindaja Maris Sarv-Kaasik pakkus välja, et ehk on maksuamet saanud jälile mustale tööjõule.

Maksu- ja tolliameti (MTA) kontrolliosakonna juhataja asetäitja Monika Jõesaare ütles, et maksu- ja tolliamet on Saaremaal tõepoolest kontrollinud, kas siin makstakse ümbrikupalka, ja on tuvastanud ka rikkumisi. “Meil pole aga statistikat, mis näitaks, et avastatud ümbrikupalgajuhtumid on seotud just selle valdkonnaga. Seetõttu ei saa MTA kinnitada, et nii suur tööhõive tõus Saare maakonnas oleks seotud just maksuhaldurite teostatud kontrollimistega.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 73 korda, sh täna 1)