KES VANA ASJA EI MÄLETA…

Õõvastavad lood Valjalas ja Pühas

100 aastat vana ajaleht Saarlane annab teada, et keegi noormees tuli linatalgult koju, jäi haigeks ja suri järgmisel päeval ära. Vanamees tulnud aga selle noore mehe matuselt öösel koju, kukkus karjamaal veekraavi ja uppus ära. Teine noormees Jööri külast tulnud Tallinnamaalt töölt koju ja oli omale kõhu veretõbe kaasa toonud ning surnud selle haiguse kätte.

Mõne päeva pärast läks temale ta noorem vend sellesama haiguse läbi surnuaida järele. Naabriperest, kust sagedasti haiget vaatamas käidi, jäivad mitu isikut haigeks ja 30. oktoobril surivad kaks poissi nendest ära. Külarahvas ei usu aga mitte põrmugi, et kõhu veretõbi külgehakkav on, vaid see olla Jumala nuhtlus ja sellepärast käidakse suurel hulgal haigeid vaatamas ja peetakse suuri matusepidusid, mille tõttu haigus kui kulutuli laiali laguneb.

Pihtla vallamajas on aga suur vargus toime pandud. Päeval oli valla vastastiku avitamise tulekaitse seltsi esimees mõned maksud vastu võtnud ja vallakohtu esimehe loaga valla kohtu laeka hoiu pääle pannud. Hommikuks oli aga rahakast kadunud, see leiti üles vallamajast 100 sammu eemal Pihtla mõisa põllal purustatud uksega. Kastist oli ära võetud 198 rubla sularaha, väärtpaberid olid alles.

Vanu lehti luges Rita Loel

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)