Uustulndi meenutusteõhtu läheb täissaalile

Homme pärastlõunal Kuressaare kultuurikeskuses toimuvale Albert Uustulndi 85. sünniaastapäevale pühendatud kontsertõhtule pileteid enam saada ei ole. Eile lõuna paiku olid saalis veel vaid üksikud vabad kohad.

Saaremaa merekultuuri seltsi eestvõtmisel korraldatavast kontsertõhtust, kirjaniku romaani “Tuulte tallermaa” esimese osa kordustrüki esitlusest ja näitusest saab publikuna osa 360 inimest, lisaks on kohal Uustulndi laulude esitajad – Salme rahvamaja ansambel Punased Sõstrad, Lümanda trio ja Ivo Linna.

Isa sünniaastapäevale pühendatud kontsertõhtut ette valmistades ütles Albert Uustulndi kaptenist ja kirjanikust poeg Lembit Uustulnd eile Saarte Häälele, et üks ümmargune tähtpäev ei pane teda isale rohkem mõtlema. “Ma mõtlen vanale tihti, ilma et tal mingit tähtpäeva oleks. Mõnikord leian, et mõndagi asja kaalun nagu tema seisukohast lähtudes. Ma ei häbene öelda, et isa oli minu jaoks väga suur eeskuju. See respekt on säilinud siiamaani,” mõtiskles Lembit Uustulnd.

Miks valiti juubelikontserdil laule esitama just Ivo Linna, Lümanda trio ja Punased Sõstrad? “Ivos on midagi sarnast minu isaga, suisa tema filosoofiaga. Lümanda trio ja Punased Sõstrad on neid laule aga väga palju laulnud. Vana oli väga vaimustuses Lümanda triost, kui ta kuulis nende esituses tema lauludest tehtud popurriid. Pärast kontserti ta kallistas tüdrukuid ja kiitis neid, küsides, aga kelle laule te laulsite,” meenutas Lembit üht südamlikku kontserti.

Täna 85 aastat tagasi Suure-Rootsi külas Ula talus sündinud poisslapsest Albert Uustulndist sai tunnustatud kirjamees juba gümnaasiumipõlves. Meremehe elukutsest unistanud saarlase õpingud katkestas Teine maailmasõda. Sõjas ei olnud Uus-tulndil valikut. Poisikeseohtu andekas noormees värvati Saksa väkke. Nõukogude võim saatis punaväelaste vastu seisnud saarlase Siberisse sunnitööle.

Noormehel õnnestus võltsdokumentide abil koos mitme saatusekaaslasega kodumaale tagasi pöörduda. Eestis õpinguid jätkates jõudis edasipüüdlik õppur tollases Tallinna polütehnilises instituudis majanduse erialal kõrgkooli diplomini. Ennekõike tuntakse Albert Uustulndi aga kui kirjanikku ja laulude loojat. Teda meenutatakse ka kui muheda-humoorika jutuga vestluskaaslast ja publiku ees esinejat. 14 romaani, 12 näidendi, 6 kuuldemängu ja 25 laulu autori Albert Uustulndiga on salvestatud lugematu arv intervjuusid nii tele- kui ka raadiosaadete jaoks.

Albert Uustulndist on ka saade “Külavahelood”, mis on Kadi raadio eetris täna hommikul kell 8, kordussaadet saab kuulata homme hommikul kell 9.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 36 korda, sh täna 1)