Ilmasõjas langenute hauale pandi rist

Ilmasõjas langenute hauale pandi rist

KAHES ILMASÕJAS LANGENUD KÕRVUTI: Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre seisis eile kahes ilmasõjas elu kaotanud Vene sõdurite haudade vahel.
Foto: Aare Laine

Mustjalas Silla kalmistul puhkavad 23. juulist, mil sinna maeti 21. mail Pidula mõisa hoovist leitud Esimeses maailmasõjas langenud kaheksa Vene soldati säilmed, kõrvuti haudades nii Teise kui ka Esimese ilmasõja ohvrid.

Kui Teises maailmasõjas langenud punaväelaste hauale püstitati monument aastakümneid tagasi, siis Pidulas 1917. aasta oktoobris maha lastud sõdurite viimne puhkepaik sai mälestusristi alles eelmisel nädalal. Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre, kes viibis 23. juulil pärast ümbermatmist ka leinatalitusel, käis eile esmakordselt vaatamas Eesti vene muinsuskaitseseltsi eestvõtmisel hauakünkale asetatud risti.

“Tähis on neil panemata jäänud. Siia sobib ilmselt metallplaadike, millelt võime lugeda, kes on siia maetud. Hukkunute nimed pole küll teada, aga üldandmed, et sõjamehed hukkusid 1917. aastal, võiksid sellel ristil ikkagi olla,” konstateeris Veldre. Saaremaa muinsuskaitsjate eestvedaja nentis, et õnneks on sõdade järgne aeg teinud oma töö ja nüüd tuleb kõne alla ka rahvusvaheline koostöö. Tõnu Veldre sõnul teevad Saaremaa muinsuskaitse seltsi liikmed koostööd Venemaa, Soome ja Saksamaa kolleegidega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 31 korda, sh täna 1)