Noored purjetajad jätkuvalt edukad

Noored purjetajad jätkuvalt edukad

KAKS PARIMAT: Rimo Timm (vasakul) ja Kristo Õunap on kindlasti ühed edukaimad noorpurjetajad Saaremaal. Mõlemad valitsevad omas paadiklassis ka Eestis. Vastavalt siis Laser 4,7 ja Zoom8 klassides.
Foto: Raul Vinni

Head kohad tiitlivõistlustelt ja mitmed esikohad Eestis on noorte purjetajate tänavune saak.

Viimaste aastate tava kohaselt alustasid Saaremaa Merispordi Seltsi noored hooaega Euroopa meistrivõistlustega Zoom8 klassis. Sel aastal Itaalias Torboles peetud võistlusel saavutas Ardo Hansalu 5. ja Kristo Õunap 8. koha. Aprillis osalesid Laseri-purjetajad kahel eurokarika etapil. Itaalias Garda järvel toimunud võistlus õnnestus hästi Rimo Timmil, kes sai 136 võistleja hulgas 25. koha.

Kaarel Kruusmägi osales maailmakarika etapil Prantsusmaal, tulles 141 purjetaja seas 50-ndaks. Mais toimunud traditsioonilisel Kuldseekli regatil Tallinnas võitsid SMS-i Optimisti-poisid meeskondliku esikoha. Oma panuse andsid selleks Martin Õunap, Sander Puppart ja Hardo Niit. Suurim kohalik svertpaatide võistlus toimus mai lõpus Roomassaares, kus said kokku Eesti parimad purjetajad – toimus Eesti olümpiapurjetamise karikavõistluste I etapp.

Saarlased esinesid väärikalt: Laser 4,7-l hõivasid SMS-i esindajad lausa neli esimest kohta – Rimo Timm 1., Rene Riim 2., Vahur Varris 3. ja Gert Poopuu 4. Zoom8-l suutis oma liidrikoha lõpuni säilitada Kristo Õunap, hõbemedali pälvis Taavi-Martin Enno. Optimistidel sai kolmanda koha Martin Õunap, Mihkel Šesterikov oli 7., Sander Puppart 9. Tüdrukutest oli Marie Pihlas 3.

Samal ajal peeti Tallinnas Laser-klassi Eesti meistrivõistlusi, kus Kaarel Kruusmägi tuli Eesti meistriks Laser Radialil ja Liina Kolk saavutas naiste arvestuses kolmanda koha. Juuli lõpus toimusid Lohusalus Zoom8 klassi maailmameistrivõistlused, kus Kristo Õunap saavutas 77 võistleja hulgas 7. koha. Veel seilasid kuldlaevastikus Henri Lepik ja Hardo Niit, kes jõudsid kokkuvõttes 28. ja 32. kohale.

Lohusalus peeti ka Eesti meistrivõistlusi klassides Laser 4,7, Zoom8 ja Optimist. Laser 4.7 klassi Eesti meistriks tuli konkurentsitult Rimo Timm. Zoom8-l jäi kirkaim medal seekord tulemata, siiski olid SMS-i poisid tublid, hõivates esikümnes viis kohta: Kristo Õunap 3., Henri Lepik 4., Hardo Niit 5., Taavi-Martin Enno 8. ja Ardo Hansalu 9. Optimisti klassis olid meie parimad Sander Puppart ja Martin Õunap vastavalt 10. ja 11. Tüdrukute kolmanda koha tõi koju Marie Pihlas.

Pärnu sügisregatt, kus osaleti projekti “Young Sailors” raames ja mis oli ka Eesti karikavõistluste kolmas etapp, osutus saarlastele taas kord edukaks. Laser 4,7-l võtsid kaksikvõidu Rimo Timm ja Rene Riim. Zoom8-l oli Kristo Õunap 1., Hardo Niit 3., Ardo Hansalu 6., Taavi-Martin Enno 7. ja Henri Lepik 8. Õunap ja Timm olid parimad ka kolmest võistlusest koosnenud Eesti karikasarja kokkuvõttes.

Laser Radialil sai Kaarel Kruusmägi hõbemedali. Naistest oli kolmas Liina Kolk. Optimistidel tõusis viimase päeva südika sõiduga tüdrukutest parimaks Marie Pihlas. Üldarvestuses 6. koha sõitis välja Martin Õunap, Sander Puppart oli 8. Noorimad purjetajad võistlesid veel hilissügisestes oludes toimunud Läänemaa meistrivõistlustel, kus hõbemedali vääriliselt purjetas Karl Lember. Tüdrukutest saavutas teise koha Marie Pihlas.

Lisaks osaleti Pärnu kevadregatil, Tallinna Kalevi jahtklubi meistrivõistlustel, Spinnakeri regatil, Põhjamaade meistrivõistlustel ja Kaunase sügisregatil. Algajad Optimisti-sõitjad käisid Saadjärvel laagris. Kuressaare merepäevadel leidis aset ka üks SMS-ile oluline sündmus – nimelt allkirjastati Eesti-Läti programmi toel teoks saava projekti “Young Sailors” koostöölepe. Projekti osapooled on Saaremaa Merispordi Selts, Läti Laser-klassi liit, Läti purje-spordiföderatsioon ja Pärnu jahtklubi.

18 kuud kestva projekti raames toimuvad mitmesugused ühised võistlused, treeninglaagrid, seminarid ja avalikud purjesporti tutvustavad üritused. Merepäevade raames saigi teoks projekti esimene üritus – Young Sailors’i Optimist-klassi regatt Eesti ja Läti noorpurjetajatele, mis tänu soodsale asukohale ja kommentaatorite agarale tööle kogus palju pealtvaatajaid ja kaasaelajaid.

Sama projekti raames osalesid noored ka septembris Riia meistrivõistlustel, kus Henri Lepik tuli Riia meistriks klassis Laser 4,7.
Liina Kolk ja Kaarel Kruusmägi katsusid Euroopa parimatega jõudu Tallinnas Laser-klassi Euroopa meistrivõistlustel ning Martin Õunap Poolas Optimisti Euroopa meistrivõistlustel.

Saaremaa Merispordi Selts algatas ka ühe uue traditsiooni: nimelt alustati purjetamise tutvustamist koolides. Esialgu käidi Optimisti paadiga külas Pihtla ja Kihelkonna kooli õpilastel.

Avamerepurjetamise hooaja võtame luubi alla edaspidi

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 177 korda, sh täna 1)