Avatud Mahetalude esimene hooaeg (3)

Avatud Mahetalude esimene hooaeg

MAHETOOTJAD: Tiiu ja Raivo Kauber Kihelkonna valla Uustalu talust.
Foto: Nete Kukk

“Saare maakond on Eestimaa üks enam arenenud tervist ja loodust hoidva ökoloogilise ehk mahepõllumajanduse piirkondi.

Meie loodus on selleks liiga ilus, et seda agrokemikaalidega rikkuda, saarlasi liiga vähe, et end ebakvaliteetse toiduga välja suretada ning saarlased ja muhulased on liiga külalislahked, et teelisele kehva rooga pakkuda.

Saare Maakonna Avatud Mahetalud on liikumine, kuhu on koondunud need, kes on huvitatud oma talu, selle toodete, teenuste ja ürituste tutvustamisest ka kaugema kandi rahvale. Avatud Mahetalud tunnete ära meie logoga lipu järgi, mis on taludesse lehvima seatud.” Sellise teksti lisaks Saare maakonna kaardile, kuhu kõik avatud mahetalud kenasti peale on kantud, leiab huviline voldikust, mille MTÜ Saare Mahe on koostanud käesoleva aasta kevadel ja mis suve alguses ka huvilisteni jõudis.

22 tunnustatud mahetalu ja lisaks neile ka nn koostööpartnerid, mis ei ole tunnustatud mahetalud, kuid peavad lugu mahepõllumajandusest ja pakuvad erinevaid loodusteemalisi ettevõtmisi, on voldikuid hoolsasti levitanud, huvilisi vastu võtnud ja esimesest hooajast ka kokkuvõtted teinud. Voldikud trükiti nii eesti- kui ka ingliskeelsed, lisaks sellele on need Saare Mahe kodulehel www.saaremahe.ee üleval ka soome- ja venekeelsetena.

Et liikumine esimesel aastal tehtu juurde mitte pidama ei jää, on sellega võimalik veelgi liituda. Järgnevaks aastaks on plaan uued voldikud trükkida, nüüd juba suuremas formaadis ja ökopaberile. Uutel liitujatel palume nobedasti endast teada anda meiliaadressil lii.saarlane@gmail.com juba selle kuu lõpuks. Hooajast kokkuvõtteid tehes leiti, et tuleva aasta voldik peaks trükist tulema enne turismihooaja algust, konkretiseeriti voldiku levitamise strateegiat, arutleti pererahva keelteoskuse taseme üle ja otsustati, et nn koostööpartnerite hulka ei laiendata ja et tuleval kevadel korraldatakse üks õpetlik talukülastuste ekskursioon.

Ehkki nii mõnedki talud ei saanud esimesel hooajal tagasi ka seda väikest summat, mis tuli Leader-toetuse rahaga ellu viidud projektile omarahastusena juurde maksta, ei ole see kedagi idee õigsuses kahtlema pannud. On ju meie mahetalude elu-olu, nende toodangu ja maailmavaate tutvustamine ka n-ö poliitilise alatooniga, sest ei meie riik ega Euroopa Liit taha mahetoetusi maksta vaid toetuste endi pärast. Midagi peab ühiskonnale ka tagasi andma.

Ja selleks, et seesama ühiskond rohkem mahetooteid tarbiks, on sel sügisel TV3-s ja TV6-s jooksmas saarlaste endi tehtud nn mahereklaamid (firma ENVIZ OÜ). Kokku valmistati kolm klippi ja kõigis neis näeme vaid omi saarlasi. Isegi metsanotsud (tegelikult etendab kahe sea osa vaid üks notsu) on päris saarlased. Kel kohe huvi klippe vaadata, minge MTÜ Saare Mahe kodulehele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 97 korda, sh täna 1)