Saaremaa loomakasvatajad käisid hollandi eksperdilt õpetust saamas

Hollandi piimakarjakasvatuse nõustaja õppepäeval osalenud seitse Saaremaa piimatootjat said teada, et aastakümnete tagused põhitõed ei ole oma tähtsust minetanud ka kaasaegses lüpsifarmis.

Eile Tartumaal Märja katsefarmis toimunud tuntud hollandi karjakasvatuseksperdi Fokko Tolsma praktilise piimakarjakasvatuse õppepäeval osalenud Ranna Agro PÜ zootehnik Urve Sepp märkis, et ehkki lubatud seemendamise teemaks seekord aega ei jäänud, läks õppepäev ometi asja ette.

Loomade sigimisest ja tervisest kolmetunnise loengu pidanud Fokko Tolsma mainis muuhulgas, et looma jalahaavandi raviks on väga tõhus puhastada haavandit 5-protsendilise söögisoodalahusega. Iseenesest teada-tuntud võte on kahjuks hakanud unustusehõlma vajuma, sest peened ravimifirmad on loomakasvatajatel kallite rohtudega pea segi ajanud.

Kui piimatootjad küsisid Tolsmalt seoses kuuma suvega ilmnenud loomade indlemisprobleemide kohta, teadis hollandlane, et kuumus on indlemist pärssiva mõjuga. Sooja kliimaga maades on loomade seemendamine kuumuse tõttu kolme kuu vältel peatatud, sest kuumusest tulenev stress ei lase loomadel tiinestuda.

Uue teadmise sai Urve Sepp ka vasikate sünnijärgse jootmise kohta. Kui seni peeti õigeks, et vasikas peab pärast sündimist saama ternespiima kahe tunni jooksul, siis Tolsma soovitas seda sondiga teha juba 10 minutit pärast sündi.

Märja katsefarmis osutas Fokko Tolsma farmi ehituslikele vigadele, näiteks oli vasikate ruum tema hinnangul liiga soe ja ventilatsiooniga annaks loomapidamisruume jahedamaks muuta. Fokko Tolsma ei ole saarlastele võõras. Paar suve tagasi viis ta Saaremaal läbi kahepäevase koolituse seemendajatele. “Tema koolitus on väga asjalik, sest ta on väga suure praktilise kogemusega inimene.

Oli palju praktilisi töövõtteid ja oskusi, mida ta laudas demonstreeris,” rääkis Eesti tõuloomakasvatajate ühistu konsulent Aive Sonets. Eile Märja katsefarmis toimunud koolitusest võtsid lisaks Urve Sepale osa Orissaare talunikud Janek Mägi ja Toomas Haamer, Kaarma talunikud Anne Kiider ja Arved Näälik, Maimu Sepp OÜ-st Kangru Liha ja Piim ning Mayra Sild Mereranna ühistust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 131 korda, sh täna 1)