Saarlased tungivad sadamaturule

Detsembri esimesel nädalal Tallinnas avataval uuel turul saab olema küllaltki suur saaremaise kauba sortiment. Esindatud on nii toidu- kui ka tarbekaubad.

Tallinna Sadama endises C-terminalis Admiraliteedi basseini ääres, seitse päeva nädalas avatud turu perenaise Liina Karroni sõnul on saarlastega koostöö juba hästi kenasti alanud. “Oktoobris toimunud Põhjala toidu teemalisel rahvusvahelisel seminaril osalesid oma degustatsiooni- ja müügilettidega mitmed Saaremaa toidutootjad.

Nüüd tuleb sama seltskond ka meie detsembrikuisele jõuluturule, ikka nii hapukapsa, pasteedi, pannileiva, hoidiste kui ka muu suupärasega. Peab ütlema, et suust suhu leviva info põhjal on see kraam tallinlaste poolt juba ette väga oodatud,” loetles Karron tooteid, mis peaksid iga toiduarmastaja keelt limpsama panema.

Liha- ja mahetootjad

Iga päev on turul esindatud Saaremaa lihatööstus oma lihapoega ja GoodKaarma kauplus, kust uudisena saab ka mahekaupa – seda küll põhiliselt kuivatatud puuvilja, seemnete ja helveste näol. Müüma on lubanud tulla ka mamsel Mai, kes mõni aeg tagasi oma pirukatega pealinnas kõmu tekitas ja kelle toodangu järele olevat jätkuv nõudlus. Salme kandist tulevat turule Niidi taluaed, müües jaanuarist alates pealinnas oma köögivilja.

Liina Karron märkis, et kuigi turu igapäevased kauplemispinnad on tänaseks juba peaaegu välja müüdud, leitakse heale kaubale ikka koht. Seega kui saarlastel on midagi head veel pakkuda – olgu siis kas juba varsti avataval jõuluturul või igapäevaselt ja aastaringi müümiseks –, leitakse ka selle jaoks ruumi. Kui tootja igapäevaselt ei soovi oma kaupa müüa, siis Karroni sõnul hakkavad neil toimuma ka igasugu maakondlikud üritused.

Jaanuaris saarte päevad

“Juba jaanuaris on plaanis ka saarte päevad – loodame seal näha kõiki vähegi huvitatud saarte toidumüüjaid, käsitöölisi, taidlejaid,” kutsub Karron saarlasi pealinna oma kaupa turustama ja end näitama. Tallinnas avatava turu moto on “eestimaalaselt eestimaalasele”. “Meie eesmärk on koondada turule kõik hea ja maitsev, mida Eestimaa väiketootjad ja talunikud valmistavad, et see ka tallinlase lauale jõuaks. Samamoodi on väga oodatud ka ehe käsitöö,” rääkis Karron.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 35 korda, sh täna 1)