Arli Saun Eesti suurimate heinaseemnekasvatajate hulgas

Laadjalas tegutsev Nurga talu peremees Arli Saun on juba aastaid püsinud Eesti suuremate heinaseemnekasvatajate seltskonnas. Eesti enam kui poolesaja heinaseemnekasvataja hulgas on Arli Saun väljamakstava heinaseemne täiendava otsetoetuse arvestuses Järvamaa suurtootja OÜ Estonia ja Tartumaal tegutseva Pilsi talu järel kolmandal kohal.

Arli Saun ütles Saarte Häälele, et toetussummad määrati mõni aasta tagasi referentsaasta toetusõiguslike pindade alusel ning ei näita praegu enam asjade tegelikku seisu. Sõltumata sellest, kui palju keegi toodab heinaseemet praegu, saab ta toetust referentsaasta alusel 2013. aasta lõpuni.

Arli Saun kasvatab heinaseemet ligemale 80 hektaril. Kultuuridest on esindatud aasrebasesaba, aasnurmikas, punane aruhein, harilik aruhein, karjamaa raihein, põldtimut ja punane ristik. Viimase all on ka kõige rohkem kasvupinda – kokku 26 hektarit. Valdava osa Arli Sauna heinaseemnest ostavad ära Eesti hulgiostjad, kuid huvilisi on ka Saaremaa põllumajandustootjate hulgas.

Nurga talu peremees hakkas tavaviljelusest keerukama ja suuremale kontrollile allutatud seemnekasvatusega tegelema seetõttu, et pidas juba ühismajandi ajal seemnekasvatus-agronoomi ametit ning vastavad oskused olid seega varasemast olemas. Lisaks heinaseemnele kasvatab Arli Saun ka pisut odraseemet ning nisu ja rapsi.

Saaremaal saavad heinaseemnekasvatamise toetust veel Aine Kaljuste Nõmme Liha Piim, Andres Kurgpõllu Jaagu talu, Kiigemäe talu, OÜ Valjala Seemnekasvatus ja Valdek Kaasiku Kasesalu talu.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 158 korda, sh täna 1)