Orissaare ajaloo toimkond otsib infot Orissaare vanima foto kohta

Orissaare ajaloo toimkond otsib infot Orissaare vanima foto kohta

VANA PILT: Nii nägi Orissaare välja enam kui sada aastat tagasi.
Foto: Repro

Orissaare ajaloo toimkonna liikmed on ühiste jõududega tuvastanud foto, mis arvatavasti pärineb 1890-ndatest aastatest ja mis on ka Orissaare vanim pilt.

“Üles on leitud ka foto originaal ja see asub Orissaare raamatukogu arhiivis ning pärineb Melanie Tiiviti albumist,” ütles Orissaare ajalootoimkonna üks eestvedajaid, kaitseväe peastaabi vanemkaplan Gustav Kutsar, lisades, et saatis teate sellest fotost ka ühele muuseumile.

Kutsar rääkis, et kuna fotol on seos uisuga, siis võttis ta veel ühendust muhulastega. Sealse uisuehitaja Mihkel Jürissoni sõnul võiks fotol kujutatud tegevus (laat uisusauna ees platsil) olla ühendatav uisuehitajate kodulehel oleva 1909.–10. aastal Pöide kihelkonnas ülestähendatud uisulauluga, mis kirjeldab tegevust laadal (kauplemist ja lauluga maksmist).

Gustav Kutsar märkis, et nagu ikka on neil korraga mitu rauda tules: inimestel on suur huvi ja palju isiklikke lugusid, mis ootavad ülestähendamist.  Möödunud pühapäeval tegi Orissaare ajaloo toimkonnale rikkaliku kingituse Ilmar Põldemaa. “Jõudumööda hakkame materjale süstematiseerima ja toimkonna lehel avaldama,” lausus Kutsar.

Kõnealune vana foto avastati Kutsari sõnul nii, et toimkonna noorim liige Andla Rüütel saatis talle mõned nädalad tagasi e-kirjaga ajalooliste fotode koopiad. Gustav Kutsar laadis need siis internetti toimkonna kodulehele üles küsimusega, et kes oskab tuvastada tegevuse ja koha. Mõne aja pärast laekus üks kommentaar, mis enam-vähem määratles koha.

Peatselt tuli Orissaare raamatukogult, mis on ise ajaloo toimkonna liige, pildil kujutatud koha täpne kirjeldus. Kutsari sõnul teinud raamatukoguhoidja Sirje Tarvis fotost juttu ühe lugejaga, Viivi Eistiga, kes on samuti suur ajaloohuviline, ja nii sai koht ka tuvastatud.

“Oleme püüdnud toimkonnaga elada selle reegli järgi, et kõigest väärtuslikust tuleb teha koopiad – me paigutame need Orissaare raamatukokku, et kindlustada info säilimine ja võimaldada ühiskasutust,” selgitas Gustav Kutsar, kelle sõnul on elu näidanud, et paljude koduloouurijate pärand läheb sageli kaotsi, kui infot ja materjale pole kindlalt tallele pandud.

Vaata lisaks http://orissaareajalugu.blogspot.com/search/label/Fotod .

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 147 korda, sh täna 1)