Jätkuvad sajaruudulise kabe meistrivõistlused

Saare maakonna meistrivõistlusi sajaruudulises kabes alustas neli mängijat, kuid jätkab kolm. Tiitlikaitsja Hain Vaher oli sunnitud pärast esimest vooru tõsise terviseprobleemi tõttu loobuma. Ülejäänud kolm kabetajat selgitavad kaheringilisel turniiril, kes neist millise medali saab.

Terava partii mängisid Jaan Truu ja Paul Antsaar. Mõlemad hoidusid vahetustest ja otsisid kombinatsioonilisi võimalusi. Edukam oli Truu, kelle mitte keeruline, kuid siiski maskeeritud kombinatsioon andis talle enamkivi. Sellega polnud partii tulemus veel otsustatud, kuna üks musta laagris paiknev valge kivi vajas pidevat kaitset. Kui see lõpuks välja vahetada õnnestus, andis enamkivi valgele selge võiduseisu.

Kolme kabe ja ühe kiviga musta ainukest kabet püüdes unustas Truu aga hetkeks, et üks kivi on veel kabesse viimata, puudutas seda ebasobival momendil ja oli sunnitud leppima viigiga. Eino Palu mängis 100-ruudulise kabe meistrivõistlustel viimati 1993. aastal. Tagasitulek kujunes edukaks. Antsaare vastu mängis ta üllatavalt julgelt, aga seejuures korrektselt. Enam-vähem võrdses seisus hukutas Antsaar mängu ettevaatamatu tagasivahetusega, mille järel tsentris üks kivi jäi piisava kaitseta.

Selle kaotsiminek oli vältimatu. Antsaar püüdis leida vastuvõimalusi kombinatsioonilisel teel, kuid veendunud seisu lootusetuses, alistus. Huvitavalt kulges ka Palu ja Truu partii. Truu moodustas oma paremal tiival kiilkivi ja üritas vasakul tiival vastase jõude siduda. Kaua kulges partii tasavägiselt; paari teineteisele järgneva aktiivse vahetusega tsentris saanuks Palu musta surve neutraliseerida.

Kui need aga õigeaegselt tegemata jäid, arenes musta rünnak nagu iseenesest, tuues algul enamkivi ja peatselt ka võidu. Seega on pärast esimest ringi Truul 1,5, Palul 1 ja Antsaarel 0,5 punkti. Teise ringiga jätkatakse pärast novembrikuist kiirturniiri.

Jaan Truu

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)