Kas linna viimane malevõistlus?

Enam kui poole sajandi pikkuse traditsiooniga Kuressaare linna lahtised malemeistrivõistlused, kus osavõtjate arv oli paljudel aastatel vähemalt 12 kuni 20 – 1980. aastal rekordiliselt 30 –, on viimase nelja aastaga osavõtjate arvu järjepideva vähenemise tõttu jõudnud kriitilisse seisu.

Sel aastal mängima tulnud nelja mehe vahelise võistluse järel kerkib paratamatult küsimus, kas selle võistluse korraldamine on edaspidi mõttekas. Kuidagi ei leita enam võimalust selle aeganõudva mõttemänguga tegelemiseks.

Seekordsel võistlusel näitas ettearvatult kõige kindlamat mängu mullune linna malemeister Rain Kilumets, kes võitis kõiki oma kolme konkurenti. Nii tuli ta viiendat korda linna malemeistriks. Teise koha sai Juuno Jalakas 2 punktiga. Kolmas koht läks jagamisele, sest Leino Lember ja Olev Kiirend mängisid omavahel viiki.

Suuremat punktisaaki väärinuks Leino Lember, kes ülekaalukas seisus Kiirendi vastu lasi vastasel ootamatult andma hakata igavest tuld. Valgetega Jalaka vastu mängides ei leidnud ta positsiooniliselt tunduvalt paremas seisus võiduteed ja suuremate vahetuste järel eksis rängalt, kaotades viguri.

Vähese osavõtjate arvu tõttu plaanitust varem lõppenud võistlused jätavad nüüd maletajatele pikema võistluspausi. Uuel aastal alustatakse välk- ja kiirmale kompleksvõistlusega Paul Kerese 95. sünniaastapäeva tähistamiseks. Suurmeistri sünniaastapäeva, 7. jaanuari õhtul mängitakse välkmalet ja sellele järgneval pühapäeval kiirmalet.

Juuno Jalakas

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 32 korda, sh täna 1)