Kommentaar: Sõidusoodustuse ajutine lahendus

Riigikogu võttis kolmapäeval 55 poolt- ja 32 vastuhäälega vastu tuleva aasta riigieelarve, millesse tehtud muudatustega saab raha juurde saartega ühendust pidav laevafirma. See võimaldab alandada parvlaevapileti hinda Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu elanikele. Küsisime kommentaari riigikogu liikmelt Kalle Laanetilt, kes ühena riigikogu Saarte ühenduse liikmeist algatas läinud kevadel ühistranspordiseaduse muutmise seaduseelnõu, mis sügisel riigikogu saalis toetust aga ei leidnud.

“See, mida üritas teha saarlaste soodsama laevapileti nimel riigikogu Saarte ühendus, oli seadus. See, mida nüüd tehti Reformierakonna ja IRL-i eestvedamisel, on ajutine lahendus – anti üheks aastaks riigieelarvest raha juurde, et saaks aasta jooksul saarte elanikele sõidu soodsamaks. Meie eesmärk oli raiuda see seadusesse, et saarte elanikud saaksid alati odavamalt sõita. Täna tehakse see asi ära ministri määrusega ehk siis minister võib seda alati muuta, kui leiab, et nii peaks. See ei taga stabiilsust.

Tänu kõigi osapoolte, nii meedia, allkirjade andjate kui ka huvigruppide tublile tööle oli koalitsioon sunnitud midagi ära tegema, kuid see, et riigieelarvest raha juurde anti, oli sundkäik. Minu seisukoht on, et praegune tulemus on iseenesest positiivne, aga järgmine samm peab olema see, et peame riigikogus siiski jätkama tööd selle nimel, et saarlaste ja hiidlaste soodsam laevapilet saaks ka seadusesse kirja.

Eks see jääb kindlasti riigikogu uue koosseisu teha. Kui Saarte ühenduse seaduseelnõu uuesti menetlusse anda, siis tasub seda teha seejärel, kui uus riigikogu on ametisse asunud. Ma usun, et see on üks teema, mis peaks kindlasti riigikogus arutlusse jääma.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)