Sander Väärt tahab pakkuda head toitu (1)

Sander Väärt tahab pakkuda head toitu

AASTA KOKK: Sander Väärti (paremal) pakutud tooted olid külastajate seas populaarsed.
Foto: Raul Vinni

Pädaste mõisa kokk Sander Väärt (23), kes pälvis hiljuti Eesti aasta koka auhinna, kinnitab, et elu on pärast tiitli saamist muutunud küll. “Tundub, et läheb paremini ikka,” tõdes Väärt eile muiates, kui tutvustas Kuressaare Rahva Raamatu kaupluses Pädaste Gourmet’ kaubamärgi all tehtavaid tooteid.

Väärt, kes talvehooajal töötab Pädaste mõisa Tallinnas asuvas restoranis Neh, andis huvilistele ülevaate Pädaste Gourmet’ toodetest, toonitades, et tegemist on käsitööga. Maitsmiseks ja ostmiseks oli pakkuda kadakamarjasinepit, õuna-pohla-chutney’d, leivaõhikuid ja šokolaadi-metspähkliküpsiseid. Pakutud tooted olid külastajate seas populaarsed ning nii mõnegi maiuspala osas osteti kokal kaasas olnud ports tervenisti ära.

Sander Väärt rääkis, et neid tooteid ei tehtagi n-ö massiliselt ette, vaid rohkem tellimise peale. “Oleme ikka päris populaar-sed. Tallinnas on välja kujunenud oma kontingent, kes meie tooteid alati ostab,” märkis aasta kokk Pädaste toodete kohta. Rääkides “elust pärast tiitlit”, sõnas Salmelt pärit Väärt, et kõik käib samas rütmis ja eesmärk on ikka sama.

“Pakkuda kliendile head toitu,” lausus Väärt, kes on juba kolmas aasta koka tiitli võitnud Pädaste kokk. Talle eelnesid peakokk Peeter Pihel ja Martin Meikas. Talveks Tallinnas avatud restoranil Neh läheb Sander Väärti sõnul hästi. “Inimesi käib ja inimesed on rahul,” nentis neli aastat Pädastes töötanud Väärt.

Koolis tuleks kokkama õpetada ka poisse

Kuressaare ametikooli lõpetanud Väärt lausus, et tema teadis juba enne Salme põhikooli lõpetamist, et ta tahab kokaks õppima minna. “Kas ma nüüd poisipõlvest peale tahtsin, aga see oli teadlik otsus jah,” sõnas Väärt, kes pärast ametikooli lõpetamist töötas Prantsusmaal ja Soomes ning siis maandus Pädastesse. Töötab seal siiani ega kipu minema kusagile. Sest parimast kohast pole mõtet ära minna ning Väärt on veendunud, et Pädaste restoranid on Eesti restoranimaastiku lipulaev.

Kokaks saamisest rääkides arvas Sander Väärt, et koolis peaks kokandust õpetatama kindlasti ka poistele. Seni on seda vaid tüdrukute jaoks tarvilikuks peetud, ja olgugi et põhikoolis on tegemist õppekavasse kuuluva koolitusega, tuleb õpilastel toiduained, millest tunnis süüa tehakse, pahatihti ise kinni maksta.

“Mõni mees ei oska munagi praadida,” tõdes Väärt ja arvas, et samas võiks tüdrukutele õpetada näiteks seda, kuidas nael seina sisse saab.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 236 korda, sh täna 1)