Saaremaa noormehed tõid müügile kodumaise müsli (16)

Saaremaa noormehed tõid müügile kodumaise müsli

EELISTAGEM EESTIMAIST: Kristen Kanniku kinnitusel tegid nad seoses Saarte Hääle artikliga Saaremaa tarbijate ühistuga kokkuleppe, et müslid on detsembris STÜ suuremates poodides tutvumishinnaga.
Foto: Egon Ligi

Kaks tudengist ettevõtjat käivitasid esimesena Eestis kvaliteetse müsli suuremahulise tootmise ja kavatsevad oma toodangut pakkuma hakata ka teistes Balti riikides. Lisaks loodavad noormehed tulevikus tootmise hea õnne korral üldse Saaremaale kolida.

Kaks Saaremaalt pärit noormeest, 2008. aastal Saaremaa ühisgümnaasiumi lõpetanud ja praegu Tartu ülikooli majandusteaduskonnas õppiv Silver Saaremäel (21) ja Tallinna tehnikaülikoolis keskkonnatehnikat tudeeriv Kristen Kannik (22) on asutanud ettevõtte nimega Budget OÜ, mis toodab eestimaist müslit.

Äri sai arendusjuht Kristen Kanniku sõnul alguse otsesest vajadusest, kuna Eestis ei olnud tol hetkel ühtegi suuremat müslitootjat. Välismaise toodangu kvaliteet jättis aga kohati üldse soovida. “Mõte tuli eelmise aasta aprillis, kui saabusin järjekordselt reisilt,” ütles Kannik. Ta märkis, et talle pakuti Poolast toodud madalama kvaliteediga müslit ning öeldi, et “näe, see on soodukaga, see on hea asi küll”.

“Tegelikult ei olnud väga hea. Soodukas ei pea aga tähendama seda, et kui toode on soodne, siis on kohe halb,” leiab Kannik. Noormehe sõnul on neil praegu tootmine, tõsi küll, päris kallis ning nad on hinda üritanud kunstlikult alla lükata. “Üks pakk müslit peaks palju kallim olema tegelikult, aga oleme teinud selle odavamaks. Nüüd lihtsalt teeme võimalikult palju tööd selle kallal, et tootmine endale soodsamaks teha. Siis saame selle inimestelegi veel odavamaks teha,” selgitas ta.

“Eestimaine kaup ei pea alati kallis olema. Inimesed peavad tunnustama, et see on Eestis tehtud, aga kui see on kvaliteetne, siis hinnaklass võiks olla pigem keskmine, mitte liiga kallis,” rääkis Kannik. Müslide valikus on praegu neli erinevat varianti: Eesti müsli, puuviljamüsli, pähklimüsli ja tudengimüsli. Kliendisõbraliku lahendusena pakub firma oma koduleheküljel www.mysli.ee ka võimalust kombineerida igaühel ise just selline müsli, nagu hing ihkab.

“Nii on inimesel mugav midagi isikupärast tellida, kõigile ju ei meeldi näiteks pähklid või rosinad,” selgitas Kristen Kannik. Veebipood avatakse suurelt alates 1. jaanuarist. Enamjaolt on müslides kasutatud kodumaist toorainet. “Päris kõik ei saa olla kodumaine, sest pähklid on ikkagi mujalt, aga marjad oleme üritanud eestimaised hoida ja järgmine aasta üritame veelgi paremini teha, kuivatades mitmeid asju ise,” lubas Kannik.

Näiteks õunu, mustsõstraid ja jõhvikaid. Lisaks käivad noormeestel läbirääkimised Pihtla Veskiga helveste osas. “Võib-olla hakkavad nad järgmisel aastal tootma ja siis me oleksime ühed suuremad kasutajad. Sealt saaks tulla meile näiteks kaerahelves ja ka nisuhelves ning nii saaks kauba saaremaisemaks,” lausus ta.

Areneda on firmal plaanis ka maitsete osas. “Kindlasti tahame välja tuua šokolaadimüsli. Oleme paar kuud katsetanud juba ja meil on kolm erinevat varianti, kuidas šokolaadiga müslit täpselt teha. Eks me siis vali,” ei tahtnud noormees üllatusmomenti rikkuda. Saaremaal on kodumaine müsli müügil Kuressaares Rae keskuses ja Tooma poes, aga ka Orissaares, Liival ja ka muudes suuremates STÜ poodides.

“Kuna ise oleme Saaremaalt pärit, siis mõtlesime siin alustada suure asjaga ja vaadata, kuidas see inimestele peale läheb,” sõnas Kannik. Praegu toimub müsli tootmine Tartus, aga kui kõik läheb nii, nagu noormehed plaanivad ja õnn soosib, ei pea Kristen Kannik kuigi utoopiliseks ka seda, et kogu tootmine edaspidi üleüldse Saaremaale kolitakse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 344 korda, sh täna 1)