19 saarlast õppis Põlvamaal head koolitoitu tegema (3)

19 saarlast õppis Põlvamaal head koolitoitu tegema

ISE TEHTUD, HÄSTI TEHTUD: Rosma kooli köögis said
saarlasedki lõunaroa valmistamisel käe valgeks. Paremalt Mariliis Lazarev ja Mare Poopuu Salme põhikoolist, Heive Eist Valjala põhikoolist, Malle Rahu Pärsama lasteaiast, Siiri Saare Valjala põhikoolist ja Janne Hints Orissaare gümnaasiumist. Foto: erakogu

Koolide ja lasteaedade toidulaual leiavad üha enam väärtustamist kohalikud juur- ja puuviljad ning piima- ja lihasaadused. Projektis “Growing gastronauts” osalevad saarlased käisid sel alal kogemusi omandamas Lõuna-Eestis, kus talunike ja lasteasutuste koostöö on hästi sujunud.

Saare maakonna koolide ja lasteaedade juhid ja kokad said kahe päeva jooksul Viljandi-, Tartu- ja Põlvamaa taludest ning Rosma ja Pikakannu koolist väärtuslikku teavet, kuidas lasteasutuste ja põllumajandustootjate koostööd tõhustada.

Saarte koostöökogu eestvedamisel toimunud õppereisi üks eesmärk oli anda teadmisi toidu tervislikkusest. Põlva hotelli Pesa konverentsisaalis esines külalistele toitumisnõustaja Annely Soots, kelle nõuanded laste tervislikust toitumisest sisaldasid ka praktilisi soovitusi. Rosma kool on Eestis üks vähestest õppeasutustest, kus lastele pakutakse vaid kohalikust ja mahetoorainest valmistatud roogasid. Selle kooli kogemus näitab ennekõike seda, kuidas kool ja kohalikud talunikud, kes õppeasutust toidu-kraamiga varustavad, tegutsevad ühise eesmärgi nimel.

Tervislik koolilõuna, mille menüüs on köögiviljalasanje, ahjupeedisalat, kõrvitsa-porgandisalat seemnetega, koduleib ja jäätee, maksab üks euro, mis on koolilõuna tavapärane maksumus.

Rosma kooli köögis said saarlased ka ise maitsva ja tervisliku koolilõuna valmistamisele kohalike kokkade näpunäidete varal kaasa aidata. Õppereis andis osalejate sõnul kohaliku toidu kasutamiseks uusi mõtteid ja tegutsemisindu.

Saarte koostöökogu nõustaja Sulvi Munga sõnul sisaldab projekt järgmise ettevõtmisena õpilaste külastusi maakonna taludesse. Talude ja koolide koostöö tihendamise eesmärk on eelduste loomine selleks, et tervislik talutoodang jõuaks koolisööklasse tõrgeteta. Õpilased ei käi talutöid-tegemisi lihtsalt uudistamas, vaid saavad talutöödel ka ise käed külge panna ning toiduvalmistamise teadmisi ja oskusi omandada.

Reisi kaasa teinud Koplimäe mahetalu perenaine Marju Müür ütles, et muljetavaldavam oli tema jaoks vahest Rosma koolis kogetu. “Mahetalunikelt ostetud tooraineist toidu tegemisel saime ka ise kooli sööklas kaasa aidata,” rääkis Müür.
Koplimäe mahetalul on kohalike lasteasutustega juba side loodud. “Meie talus on käinud saia küpsetamas Tornimäe noortekeskuse noored. Valjala lasteaia lapsed käisid küpsistetegu uudistamas ja said ka ise kaasa lüüa. 8. novembril tulevad Tornimäe lasteaia lapsed küpsiseid tegema,” rääkis Koplimäe perenaine.

Ta lisas, et külalistele tutvustatakse ka talutöid ja näidatakse, kuidas teraviljast jahu saab. Pöide valla Koplimäe mahetalu teraviljatooteid tarbivad Valjala ja Kärla lasteaedade mudilased ja ka Kuressaare lasteasutuste lapsed.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 610 korda, sh täna 1)