Saaremaa koolides pakutakse kohalikku toitu (6)

Saaremaa koolides pakutakse kohalikku toitu

KIIRED POISID: Kuressaare Vanalinna kooli 6.b klassi poistel Sten Rüütlil ja Mairo Maripuul kulus eile lõunal supi söömiseks täpselt kaks minutit, sest magustoit ootas. Foto: Sander Ilvest

Kui Tallinnas külastatud 49 koolipuhvetist pakkus mahetoitu vaid 12, siis Saare maakonna koolisööklates mahetoidu menüüst puudumise probleemi pole.

Nimelt kasutab enamik koolisööklaid toidu valmistamisel nagunii kohalikku toorainet. Kui talunikult ostetud aiasaaduste puhul jääb siiski õhku kartus, et äkki on nende peal kasutatud taimekaitsevahendeid, siis näiteks Kihelkonna kooli lapsevanemad võivad täiesti rahulikud olla. Nimelt on sealsel koolil oma aed.

Kohapeal kasvatatud punapeeti, sibulat ja porgandit söövad koolilapsed terve talve läbi. Sügisel lisanduvad kooliaiast menüüsse kurgid, tomatid ja õunad. Külmutatud marjadest on talvel võimalik teha jogurteid ja moose. Hapukurk ja muud hoidised pannakse Kihelkonnal samuti ise purki.

Naabervalla Lümanda koolis on mindud isegi nii kaugele, et kokkuleppel klassijuhatajaga saavad õpilased tellida erimenüü, kui mingi toiduaine tervislikel põhjustel ei sobi.

Muhu põhikoolis öeldi, et kuigi toorained on kohapeal kasvatatud, ei saa pakutavaid roogasid mahetoiduks siiski nimetada, sest saare viimane mahetootja on tegutsemise lõpetanud.

Kuressaare koolid on võrreldes maakoolidega ebavõrdsemas olukorras, aga nemadki ostavad toiduaineid kohalike tootjate käest. SÜGi sööklas öeldi, et mahetoitu ei saa nad pakkuda, sest mahetooraine hind on lihtsalt liiga kõrge. Nimelt võib söökla kulutada ühe õpilase lõuna peale vaid 83 eurosenti. “Aga kohalikud õunad on alati saadaval,” kinnitati köögist.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 839 korda, sh täna 1)