Lümanda lapsed õppisid kohukesi ja jäätist tegema (1)

Lümanda lapsed õppisid kohukesi ja jäätist tegema

MIDA JUKU EI ÕPI, SEDA JUHAN EI TEA: Kiratsi kogukonnaköögis uudistavad jäätise valmistamist Lümanda põhikooli õpilased (vasakult) Gerli Rakaselg, Kristin Himmist, Iris Piirsalu, Lisett Nurja, Kerli Kask, juhendaja Sulvi Munk, õpetaja Pille Jõgi, Siljan Kasela (taga), Maria Åhman ja Diane Lüüding. Foto: Sander Ilvest

Eesti, Inglismaa ja Prantsusmaa tegevusgruppide koostööprojekt Growing Gastronauts, mille põhieesmärgid on õpilastele tervisliku toitumise ja põllumajandussaaduste töötlemise tutvustamine ning talunike ja õppeasutuste koostöö tihendamine, on jõudnud praktiliste tegudeni.

Eile külastasid Lümanda põhikooli neljanda, viienda ja kuuenda klassi õpilased Nantecom Saaremaa Delifood OÜ kohukesetehast, kus tutvusid kohukeste valmistamisega. Riido ökotalus võisid lapsed lehmadele pai teha ja said ülevaate nüüdisaegsest piimatootmisest.

Kiratsi külamaja kogukonnaköögis näitas eilse ürituse peakorraldaja Sulvi Munk Saarte koostöökogust, kuidas maitsvat mahejäätist teha. Kiratsis said õpilased kandmiseks vastse Saaremaa brändiga põlled. Märgi tähtsusest räägiti neile ka.

“Kui te näete poes niisuguse märgiga kaupa, siis tähendab see seda, et toode on tehtud Saaremaal ja tervislik,” selgitas Sulvi Munk.

Lapsed kaasati ka tööprotsessidesse ning kõigil oli võimalik oma teadmisi ja oskusi näidata.

“Reis oli õpetlik. Ma ei teadnudki enne paljudest asjadest midagi,” tunnistas 6. klassi õpilane Kristin Himmist.

Oma kooli toiduga on õpilased rahul, hinnates suppe, praade ja magustoite väga maitsvateks. Õpetaja Pille Jõgi lisas, et isegi vilistlased meenutavad õpetajatega kohtumistel tihti kooli häid sööke.

“Nad igatsevad oma kunagise kooli kööki ja kokka, Kati Lindaud, kes oskab väga maitsvaid toite valmistada. Vahel me valime kooli teemanädalatel paremaid toite. Seal on meil olnud näiteks külma ilma soe salat. Meil kasutatakse hästi palju köögivilju. Need peidetakse toitude sisse. Roogadele antakse huvitavad nimed. Lapsed söövad neid väga hea meelega,” rääkis õpetaja Pille Jõgi.

Lümanda kool ja kohalikud tootjad teevad tihedat koostööd. Kartulite ja juurviljade pärast pole koolisöökla personalil poodi asja. Selle kraami toovad kooli kohalikud tootjad.

Eile nähtust-kuuldust rääkides ütlesid Lümanda lapsed, et neile meeldis vaadata nii kohukeste tegemist, Riido ökotalu toimetamisi kui ka jäätise valmistamist. Mis samuti väga tähtis – õpilased said ka ise töötegemist proovida.

Kellele meeldis jäätise tegemine, kellele farmis lehmade keskel toimetamine – igaüks leidis eilsest ringkäigust enese jaoks midagi sellist, millele edaspidi ehk rohkemgi pühenduda. “Kohukesed maitsevad vist kõikidele lastele.
Nende valmistamist jälgisid nad suure huviga. Päev läks täie ette,” hindas õpetaja Jõgi.

Rahule jäi ka õpilastele seletusi jaganud ja tootmistegevust näidanud Sulvi Munk.

Projekt viiakse paralleelselt läbi kõigis kolmes riigis ja tegevusse kaasatakse igast partnerpiirkonnast võrdne arv maakoole. Saare maakonnast on peale Lümanda põhikooli projekti haaratud Salme, Kärla ja Valjala põhikool ning Orissaare gümnaasium.

Kogemuste vahetamise mitteformaalne õpiprojekt saab teoks kahe aasta jooksul. Seega jätkatakse ka järgmisel aastal.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 677 korda, sh täna 1)