Dr Nurmekivi: Esimene valik olgu perearst (14)

Dr Nurmekivi: Esimene valik olgu perearst Kuressaare perearstikeskuse perearst dr Eve Nurmekivi (fotol) leiab, et perearsti tööajal peaks hädaline pöörduma siiski perearsti poole. Ja ainult sel juhul, kui probleem on suur, ent käes õhtutunnid-nädalavahetused-pühad, otsima abi valvetoast või kiirabilt.

“Kui inimene läheb aga perearsti vastuvõtu ajal haigla valvetuppa, kuna kõrv on vaigukorgi tõttu lukus, siis on mul kolleegide ees piinlik,” lausus Nurmekivi. “Antud juhul käitub patsient rumalasti, sest perearsti juures saaks selle probleemi lahendada 15 minutiga ning pealegi ei ole see valvetoa töö.”

Samuti tõi perearst näiteks need, kes valvetoas puuke eemaldamas käivad või selleks lausa kiirabi kutsuvad.

“No kuulge, kas see siis on erakorraline töö? Ei ole ju!” leidis ta. “Erakorralise meditsiini osakond olgu ikka neile, kel kiiret lahendamist vajav asi – järsk äge haigestumine või äkki tekkinud trauma.”

Nurmekivi sõnul pääseb oma tervise pärast tõsiselt mures inimene perearsti juurde vajadusel ka samal päeval, vaatamata sellele, et oma perearsti vastuvõtuajad on täis.

“Mõni arst on meil kohal alati,” tähendas ta. “Sageli on aga nii, et kui oma arsti juurde kohe ei saa, tormatakse valvetuppa. Meie tõesti ei saa siin perearstikeskuses puhttehniliselt ja diagnostika mõttes kõike teha, aga teeme selgeks, kas asjaga on kiire või annab oodata. Kui on kiire, tegutseme ka meie kiiresti. Kui aga iga oma murega tormatakse valvetuppa, siis, kardan, et tõsised abivajajad enam sinna ehk ei pääsegi.”

Kas valvetoa visiiditasu tõstmisest kasu oleks, ei osanud Nurmekivi vastata.

“Ehk oleks lahendus see, kui meil oleks tasulised teenused,” arutles ta. “Praegu puudub meil see võimalus, et inimene saab oma teenuse järjekorrast ette osta. Aga see “nüüd ja kohe” teenuste saamine ei tohiks käia läbi valvetoa.”

Nurmekivi sõnul ei peaks valvetuba olema see koht, kus valvearst otsustab, kas patsient peab maksma või mitte. “See ei ole valvearsti töö ning see, kui inimene tuleb, 50 eurot näpu vahel ja ütleb, et tahan kohe abi saada, ei ole õige lahendus.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 848 korda, sh täna 1)