Muuseum tunnustas parimaid filmimälestuste kogujaid

Muuseum tunnustas parimaid filmimälestuste kogujaid

FILMIAASTA LÕPETAMINE: Kogumisvõistluse võitjat Arvo Sirelit tervitab Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa. Foto: Tõnu Veldre

Eile lõpetati pidulikult Eesti filmi sajandale juubelile pühendatud filmiaasta. Saaremaa muuseumis toimunud üritusel tänati tublimaid maakonna filmindusega seotud mälestuste kogumise võistlusest osavõtjaid.

Mälestuste kogumise võistluse korraldaja Külli Rikas tunnistas, et kui muuseum hakkas koostama näitust Eesti filmi 100. aastapäevaks, selgus, et ega materjali Saaremaa kinoajaloost väga palju polegi. Sellest tekkis idee korraldada kogumisaktsioon, millele aitasid kaasa nii Kuressaare linnavalitsus kui ka Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp.

Võistluse võitjaks kuulutati kauaaegne maakinode mehaanik Arvo Sirel, esikohaga kaasnes rahaline preemia 150 eurot. Teist kohta jagasid Leida Kuus, Johann Steinberg ja Rudolf Kalm, igale neist anti preemiaks 50 eurot.

Äramärkimist leidsid veel Maie Lepametsa ja Heimar Põllu võistlustööd, mille autoreid tänati raamatutega. Võistluse korraldaja Külli Rikas tõi esile veel Orissaare mehe Ilmar Põldemaa, kes lisaks filmimälestustele tõi muuseumisse videomaterjalid kohalikest sündmustest. Põldemaale kinkis muuseumidirektor Endel Püüa karbitäie DVD toorikuid, et ta saaks oma tegevust jätkata.

Külli Rikase sõnul on just videojäädvustused tänastest sündmustest see sümboolne teatepulk, mille üleandmisega lõppev filmiaasta muutub pärandiaastaks. Kokku täienesid muuseumi kogud umbes 40 ühikuga, lisaks inimeste mälestused.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 231 korda, sh täna 1)