Kas linde peaks talvel toitma? (2)

Talv on juba tükk aega kestnud ning mõnigi inimene võtnud oma hingeasjaks lindude talvise toitmise. Arvamused sellise tegevuse osas on aga vastakad – kes leiab, et seda peaks kindlasti tegema, kes leiab, et mitte – pigem toimugu looduslik valik. Mida kostab seepeale Sõrve linnujaama juhataja Mati Martinson (fotol)?

Mis siis on õige, toita talvel linde või mitte toita?
Oleneb, mis linde ja kus.

Näiteks koduaias või korteriakna taga väikseid linde – tihaseid, leevikesi, vinte?
Ikka tasub toita, kasu on ju kahepoolne. Lind saab süüa ning toitja saab hingerahuldust. Lumevaiba alt lind ju toitu ei saa ning putukaid praegu ringi ei liigu. See häda ajabki linde mujalt toitu otsima. Meeles tasub pidada aga, et kui juba toitma hakata, tuleb seda teha talv läbi.

Mida te arvate sellest, kui öeldakse, et las toimub looduslik valik, muidu saab linde liiga palju?
Looduslik valik toimub niikuinii. Seda, et linde liiga palju saab, ei maksa küll karta. Võib juhtuda, et linnud ei rända toitmise pärast ära, vaid jäävad selle tõttu paigale. Sellepärast ei hakanud me siin Sõrves toitmisega ka liiga vara pihta. Aga siis, kui lumi maha tuli, oli see häda, et linnud ei saanud minna – kui mere peal lund sajab, rännet ei lähe. Näiteks surid nälginud nõmmelõokesed, kuna enam mere peale minna ei saanud – lund sadas.

Luikesid-parte ei soovitata, lausa keelatakse toita, ent seda ikka tehakse. Vaadakem kas või nädalavahetusel Kuressaare pargis vallikraavi juures ringi – mõnigi jalutajaist on tulnud parte söötma.
Veelindude, luikede-partide toitmine on, jah, teine teema. Neid ei tasu küll toitma hakata – sellega meelitab nad paigale. Luiged hakkavad rändama hilja – siis, kui jäätuma hakkab. Kuni veekogud pole jääs, saavad veelinnud toitu kätte. Kui vesi on lahti, mingu, kuhu tahavad. Paigale neid meelitada ei tasu – muidu võivad nad jäädagi tühja kõhuga ootama.
Teine lugu on toitmisega siis, kui veelinnud juba hädas on. Kui ikka kuskile minna ei ole, ümberringi on jää, siis võibolla veel.

Mida väikestele lindudele toiduks anda – ikka rasva, pekki, seemneid-terakesi? Praegu on ju poodides saada erinevaid toidusegusid ja rasvapalle.
Inimesed on meile palju helistanud ja küsinud, miks tihased enam pekki ei taha. Tihased tõesti ei söögi enam pekki, kui neil on valida peki ja sihvkade vahel. Kui ühes õues on sihvkad olemas, teine inimene aga paneb välja pekitüki, siis tihane valib, mida ta võtab. Siis läheb rasv aga peale küll, kui ilm külm ja häda käes.
Saia lindudele söögiks panna ei maksa – see ei ole linnutoit. Ikka vilja ja seemneid. Päevalilleseemnete ostmine on kallis. Palju odavam, lausa kümme korda odavam tuleks osta talumeeste käest rapsi.

Aga kui tõesti on vaja toita suuri linde, et need nälga ei sureks?
Kui suured veelinnud on paigale jäänud ega saa jää tõttu toitu kätte ning seetõttu tõesti häda käes, ei maksa neile samuti saia-leiba anda. Kui neid toita, siis viljaga.

Küsis Monika Puutsa

26. ja 27. jaanuaril kutsub Eesti Ornitoloogiaühing kõiki linnusõpru osalema talvisel aialinnuvaatlusel “Talv 2013”. Korraldajad soovitavad osalejail valida mõnus koht vaatlemiseks, leida kahe päeva jooksul üks tund ja panna selle jooksul kirja panna kõik nähtud linnuliigid ning iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv.
Talvine aialinnuvaatlus toimus Eestis esmakordselt 2010. a., milles osales üle 2000 inimese üle Eesti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 385 korda, sh täna 1)