Mustad hobused kappavad Kuressaare valimisareenile (22)

Mustad hobused kappavad Kuressaare valimisareenile

HANNES HANSO: “Mulle ei meeldi poliitikud, kes oma vastustega keerutavad ja seega kinnitan, et külajuttudel on seekord tõepõhi all.” Foto: arhiiv

Veidi rohkem kui 9 kuud enne järgmisi kohalike omavalitsuste valimisi hakkavad vähemalt Kuressaares välja kooruma esimesed nimed, kes uute tegijatena areenile sammumas on.

Eelmistel riigikogu valimistel siinses ringkonnas sotsiaaldemokraatide ridades ülihea tulemuse teinud Hannes Hanso ütles Saarte Häälele, et jutt tema asumisest Kuressaare linnapea kandidaadiks vastab tõele.

“Kinnitan, et külajuttudel on seekord tõepõhi all,” ütles Hanso, kes jäi eelmistel valimistel parlamendist välja vaid kehva koha tõttu erakonna üleriiklikus nimekirjas.

Praegu Rahvusvahelises Kaitseuuringute keskuses teadurina töötav ja sotside Saaremaa piirkonna aseesimehe rolli täitev Hanso nentis, et esimene ajurünnak on juba peetud, kuid detailidest on vara veel rääkida.

Hanso erakonnal on praegu Kuressaare volikogus üks koht, kuid riiklikul tasandil on erakonna reiting olnud viimastel aegadel Eesti parim.

Teise “uue tulijana” on välja imbunud Madis Kallase nimi, kes on end sidumas IRLga ning asumas siinse nimekirja etteotsa. Sarnaselt Hansole ütleb Kallas, et talle ei meeldi keerutamine ja vassimine.

“Vastab tõele, et eelmisel aastal toimusid mõned kohtumised Tallinnas IRL juhtidega ja ettepanek tulla Kuressaares nende valimisnimekirja tippu mulle ka tehti,” kinnitas Kallas ja lisas, et võttis paar kuud mõtlemisaega.

Eelmistel valimistel oli IRLi linnapeakandidaadiks Toomas Takkis, kes algatas valimiskampaanias “püha sõja” poliitiliste oponentide vastu, kes kasutavat alatuid ja kaabaklikke võtteid.

IRLil on volikogus viis kohta.

Teadupoolest on Kuressaare juba aastaid olnud Reformierakonna kants. Vaatamata IRL ja Keskerakonna pingutustele ei ole kumbki kunagi saanud linnavolikogus enamust.

Reformierakonnas alustatakse linnapea teemal kõnelusi piirkonna juhi, linnapea Mati Mäetalu sõnul lähema kuu aja jooksul. Enda võimaliku kandideerimise kohta ütles Mäetalu, et kui erakond otsustab, et ta oleks sobiv jätkama, siis ta kindlasti kaalub seda võimalust.

Kuigi Reformierakonnas ei ole suuri muutusi ette näha, ei saa kindlasti vähetähtsaks pidada asjaolu, et Kuressaare osakonna juhatus muutus viimastel juhatuse valimistel üsna tublisti. Nii ei mahtunud uude juhatusse näiteks pikaajaline erakonna raudvara Tiit Sarapuu ega ka Lümandast Kuressaare abilinnapeaks toodud Tiina Talvi. Saarte Häälele teadaolevalt on juhatuse sees langenud ka eelmistel valimistel Kuressaares parima tulemuse teinud endise linnapea Urve Tiiduse populaarsus.

Ühe musta hobusena on võimalik taas tulla valimisvõitlusse eelmisel korral hea tulemuse saavutanud Kalle Laanetil, kes valimistevahelisel perioodil lahkus Keskerakonnast. Nüüd kuulub riigikogu liige Laanet MTÜsse Demokraadid.

“Kuressaare nimekirja tegemine või mittetegemine ei ole otsustatud,” märkis Kalle Laanet. “Minu kandideerimine on vähetõenäoline, kuna olen riigikogu liige ja meil puudub samaaegselt võimalus töötada kohalikus volikogus,” lisas ta.

Samas on teada, et n-ö ripakil on mitmed üsna tubli häältesaagi korjanud kohalikud poliitikud, kes Laaneti järel Keskerakonnast lahkusid või kandideerisid eelmisel korral parteituna vaid selle erakonna nimekirjas.

Pärast erakonna pereheitmist lagunes ka Kuressaare linnavolikogu fraktsioon, ainsate Keskerakonna liikmetena jäid volikogusse Tõnis Kipper ja Lea Kuldsepp. Lea Kuldsepp kinnitas eile, et kavatseb poliitikast tagasi tõmbuda ja järgmistel valimistel enam ei kandideeri. Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhti Jaanika Rikkot ei õnnestunud eile tabada telefoni ega e-posti teel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 2 871 korda, sh täna 1)