Juubeliõhtul näeb publik katkendeid ammustest lavastustest

Juubeliõhtul näeb publik katkendeid ammustest lavastustest

SUUDLUS ENNE KOITU: Ardi Liivese kirjutatud näitemäng tõi 1985. aastal tunnustuse lavastajale Tõnis Kipperile. Oma osa oli selles kindlasti näitlejatel Mait Merivaldil ja Birgit Ehrenbergil, kes laupäeval taas menutükis lavalaudadel. Foto: Aare Laine

Saaremaa rahvateatri 50. sünnipäevale pühendatud juubelipeol astuvad laupäeval Kuressaare linnateatris lavale tegelaskujud aastakümnetetagustest lavastustest.

Teatrihuvilised näevad katkendeid 1976. aastal Margot Koeli lavastatud menutükist “Mihkel ja Liisa”. 37 aastat tagasi tähistati selle näitemänguga saja aasta möödumist esimese eestikeelse teatritüki lavaletoomist Kuressaares. Peategelaste Mihkli ja Liisa rollis on Hiljar Koppel ja Tiiu Zabellevitš. Lavalaudadel toimub kõik nii nagu ligi neli aastakümmet tagasi.
Sama teksti ütlesid näitlejad publikule ka 137 aastat tagasi, esmakordselt Johann Kantswey loomingut publikule esitades.

Teisena näeb laupäevaõhtune publik katkendit Albert Uustulndi kirjutatud näidendist “Soolane suudlus”, mis 32 aasta eest Margot Koeli käe all vaatajaini jõudis. Lavastuse salvestas ka Eesti Televisioon, seega oli tollal saarlaste mängitud etendust võimalik jälgida televaatajail kogu Eestis.

1985. aastal võtsid kriitikud ja teatrisõbrad väga hästi vastu noore näitejuhi Tõnis Kipperi lavastatud Ardi Liivese draama “Suudlus enne koitu”. Ka sellest näitemängust on huvilistel võimalik kaasa elada tegelaskujudele, keda kehastavad Saaremaa rahvateatri populaarsed näitlejad Mait Merivald ja Birgit Ehrenberg.

Kirjanik Jüri Tuuliku loomingu põhjal lavale seatud “Abruka aasimistele” saab samuti juubeliõhtul kaasa elada.
Rahvateatri näitlejad loevad rambivalguses katkendeid ka Aadu Hindi “Tuulisest rannast”.

Näitlejad Merike Meriloo, Lea Kuldsepp, Kaja Puck, Sven Aavik ja Vaido Luks astuvad püüne peale kvintetina. Akordionil saadab ansamblit rahvateatri veteran Rein Rand. Repertuaar on koostatud teada-tuntud lauludest.

Juubelietendusena näeb publik Väino Uibo lavastatud August Kitzbergi näidendit “Kauka jumal”. Trükivärske raamatu tutvustus on samuti plaanis. Juubelipäevaks saab valmis ka heliplaat “Rahvateatri hääled”.

Juubelinäitus kajastab rahvateatri poole sajandi pikkust tegevust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 369 korda, sh täna 1)