Jääpurjetajad tahavad korraldada EMi Saaremaal (1)

Jääpurjetajad tahavad korraldada EMi Saaremaal

MONOTÜÜP-XV: Saaremaa on kujunenud jääpurjetajate Mekaks. Fotol on Monotüüp-XV klassi kelgud siin möödunud nädalavahetusel peetud Tallinna meistrivõistluste stardis. Foto: erakogu

Eesti Monotüüp-XV jääpurjetamise liit ja Saaremaa merispordi selts tahavad 4.–10. märtsil korraldada Saaremaal Euroopa meistrivõistlused klassis Monotüüp-XV.

Võistluste üks korraldajaid ja võidusõitja Meelis Saarlaid ütles, et kuna Eestis on peamiselt saarlased selles klassis sõitjad, siis soovitakse neid võistlusi korraldada just kodujääl.

“Praegu on raske öelda, kus täpselt saab need võistlused läbi viia,” rääkis Saarlaid. “Tahame teha võimalikult Kuressaare lähedal ja seepärast panustame Abruka akvatooriumile ehk Nasvale ja Roomassaarele.”

Saarlastel peaks võistlustulle asuma kaheksa kelku, välismaalt oodatakse vähemalt 20 võistluspaari saabumist. “Saaremaa on popp koht ja siia tahetakse tulla,” tõdes Meelis Saarlaid. “Venelastele ja rootslastele jäi eelmisel aastal siinkäigust väga hea mulje. Üks asi on jää, aga ka majutustingimused on kaasaegsel tasemel.”

2011. aasta kevadel toimusid Nasva jääl DN-klassi jääpurjetamise Euroopa meistrivõistlused, kus osales 160 sportlast 18 riigist. Rahvusvahelise DN-klassi jääpurjetamise assotsiatsiooni Euroopa kommodoori Jörg Bohni hinnangul leidsid siin Euroopa meistrivõistlustel osalenud sportlased Kuressaares ja Nasval jääpurjetamise paradiisi.

Kuigi EMini on alles aega, on siinne paradiis jääpurjetajate poolt juba üsna tihedalt asustatud. Kui üle-eelmisel nädalavahetusel ei saanud võistlusi peetud tuuletu ilma tõttu, siis möödunud nädalavahetusel kihutasid purjekad nii Nasval kui ka Roomassaares.

Roomassaares peeti Tallinna ja Pärnu meistrivõistlused DN ja Ice Optimist klassis. Pärnumaa MV-l oli DN klassis 24 osavõtjat, parima saarlasena oli Kevin Grass üldarvestuses 12. ja juunioride seas 3. Ice Optimistil tuli kuue võistleja seas võitjaks SMSi noorpurjetaja Joosep Laus.

Tallinna MV-l oli DN klassis taas 24 sõitjat. Grass oli siin saarlaste parimana 11. ja juunioridest taas 3. Ice Optimistil võitis jällegi Joosep Laus.

Monotüüp-XV sõitjad olid samal ajal tuult püüdmas Nasval. Kaheksa kelguga Tallinna meistrivõistlustel tegi saarlastele tuule alla vanameister Vello Jürjo Hiiumaalt koos Andres Lauluga. Teised olid SMSi sõitjad Meelis Saarlaid ja Urmas Kruusmägi ning kolmandad Ants Haavel ja Marko Pomerants. Esikolmikule järgnesid: 4. Juhan Kolk – Andres Haavel; 5. Kaarel Trei – Neeme Järvpõld; 6. Ott Kolk – Andres Käsper; 7. Indrek Aavik – Riho Leppik; 8. Veljo Heinmets – Andrias Sillaste.

 

Suvel taas suurvõistlused

Saaremaa purjetajad vaatavad ürituste korraldamisel juba ka suvesse ja eesootavatesse aastatesse. Praeguse info kohaselt peaks Saaremaa merispordi selts olema 2013. aasta Muhu väina regati üks kaaskorraldajaid ning see Eesti suurim avamerepurjetamise võistlus peaks väisama mitut Saaremaa ja Muhumaa sadamat. Lisaks on SMS lootusrikas Zoom8 klassi purjetamise tiitlivõistluste toomise suhtes Saaremaale lähiaastatel.

Alver Kivi, Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 391 korda, sh täna 1)