Noorkunstnikud elavad palgata (1)

Üleeilne Õhtuleht kirjutas äsja ülikooli lõpetanud noormehe soovist saada palgatöö eest 4000 eurot kuus. Ilmselt on see siiski ajakirjanduslik liialdus. Vähemalt Kuressaare ametikooli disaini eriala õpilased tulevaselt töökohalt sellist palka ei eelda. Samas ei ole nad valmis ka miinimumpalga eest täistööajaga töötama.

Ilmselt on neil selleks ka põhjust, sest tänastel põhikoolijärgsetel esmakursuslastel kulub veel vähemalt kaheksa aastat, et valitud erialal magistrikraad omandada. Selleks ajaks on tõenäoliselt kogunenud arvestatav summa õppelaenu, mis vajab tagasimaksmist. Ning ilmselt ei jää neil õppetöö kõrvalt võimalust ka oma elamise soetamiseks.

Jääbki üle omandatud erialal teenida üle keskmise suurt palka, asutada oma ettevõte või minna välismaale. Vaevalt on 21. sajandi noored valmis Viiralti kombel Pariisis nälgima. Ning ilmselt ei ole savist küpsetatud piparkoogid tooted, mis kõhtu täidaksid.

Nii ongi kaks võimalust: teenida kodus normaalset palka või minna laia maailma õnne otsima.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 154 korda, sh täna 1)