Tarbijad pakkusid elektririketele lahendusi

Saarlased pakkusid eile Arensburgi hotellis korraldatud ümarlaual Elektrilevi juhatuse liikmele Jaanus Tiisvendile mitmeid lahendusi, kuidas rikkeid kiiremini likvideerida.

Esmalt andis saarlastega kohtuma tulnud Jaanus Tiisvend ülevaate Elektrilevi tegemiste kohta Eestis tervikuna. Siiski toodi ümarlaual eraldi välja ka Saaremaad puudutavad andmed. Pikemalt peatuti eelmise aasta detsembrikuus toimunud massilistel elektrikatkestustel.

Erinevad põhjused

Elektrilevil on üle Eesti 825 töötajat, kellest otseselt rikete likvideerimisega on seotud umbes üks kolmandik. Kuressaares paikneb pidevalt kaks rikkebrigaadi, kes peavad reageerima maakonnas toimuvatele riketele.

Tiisvendi andmetel on talvel peamisteks voolukatkestuste põhjusteks puude langemine elektriliinidele, suvel lisanduvad äikesest tingitud kahjustused. Lisaks on tervelt neli protsenti katkestustest tingitud lõhkumisest.

Kui eelmisel aastal investeeriti Saaremaale 3 428 000 eurot, siis sel aastal on see summa 3 301 000 eurot. Selle raha eest uuendatakse 43 kilomeetrit kõrgepingeliine, 137 kilomeetrit madalpingeliine ja 49 alajaama.

Kui 2012. aastal puhastati Saaremaal liinialuseid 165 kilomeetri ulatuses, siis 2013. aastaks on seda tööd planeeritud sama suur kilomeetrite arv ning 2014. aastal tehtava 170 kilomeetri hooldustööde järel peaks olema ring täis.

Valjala valla talunik Jaan Sink pakkus, et rikkebrigaadid võiksid rohkem kasutada kohalike ettevõtjate abi. Ta tõi näiteks olukorra, kui ta elektrikatkestuse järel pidi käsitsi viljakuivatisse laadima 10 tonni põrandale jooksnud vilja. Samuti ei julge ta soetada kaugjuhitavat kuivatit, sest voolukatkestused võivad lõppeda tulekahjuga.

Sellise kulu kõrval tundub tema jaoks tühiasjana panna käima traktor või ATV ja lasta liinile kukkunud puud maha, loomulikult spetsialisti juuresolekul.

Külameeste infovõrgustik

Kavandi küla mees Jüri Aljas läks veel kaugemale ja kutsus elektrifirma esindajaid looma kohalikest külameestest koosnevat infovõrgustikku, kes oma kodukohas liinile kukkunud puudest rikkebrigaadile teada annab.

Pihtla vallavanem Jüri Saar aga pani Elektrilevile südamele, et info pikaajalistest elektrikatkestustest jõuaks kiiresti kohaliku omavalitsuseni. Tema sõnul võib metsakolkas elav üksik vanur sattuda suurtesse raskustesse, kui tal elekter mitu päeva ära on.

Koosolemise lõpetas Jaan Sink üleskutsega taasriigistada elektriliinide alune maa. Elektrilevi esindajaid siiski ei rõõmustanud perspektiiv saada Eesti suurimaks maaomanikuks.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 488 korda, sh täna 1)