Koolinoored asuvad võistu tantsima

Reedel ja laupäeval saab Kuressaares teoks koolinoorte võistutantsimine. Vabariiklik võistutantsimine on pühendatud Saaremaa ühisgümnaasiumi kunagise kehalise kasvatuse õpetaja ja tantsulooja Anna Raudkatsi 127. sünniaastapäevale.

“Tegelikult ei ole koolinoortel sellist võistutantsimist Eestis viimasel ajal olnud,” selgitas ettevõtmise üks eestvedajaid Eena Mark. Ta lisas, et koolinoored on küll võistu tantsinud koos täiskasvanute segarühmade ja naisrühmadega, aga vaid noorte võistutantsimist pole viimasel ajal korraldatud.

Ettevõtmise algatasid SÜGi huvijuhid Triino Lest ja Diana Õun. “Kuna Saaremaa ühisgümnaasiumis on rahvatants üüratult populaarne, siis hakkasid huvijuhid mõtlema, kuidas näidata seda populaarsust ka väljaspool oma kooli,” rääkis Mark, kes juhendab ka ise mitut noorterühma.

Kuna noorte võistutantsimise festival oli juba olemas – seda korraldab Pelgulinna gümnaasium – ei saa Kuressaares festivali korraldada. Eena Margile meenus aga, et ise käis ta kunagi Tallinnas üritusel “Nagu noorus tantsib”, mida korraldas Valdo Rebane ja mis oli tõeliselt vahva üritus. Eena Margi sõnul on aga Eestis seni puudunud võimalus koolinoortest rahvatantsijad pingeritta panna. Samas – miks peaksid noored pingutama vaid tantsupidude eel?

Võistu asub SÜGis reedel tantsima seitse paari. Neist kolm – Virge Varilepa neidude rühm ja Eena Margi SÜGi noorte rahvatantsurühmad Öieti ja Öieti 16 – on Saaremaalt, neli mandrilt. Žüriisse kuuluvad staažikas tantsija Ilme Adamson, kohalik tantsujuht Annika Iin, mitu aastat Öieti rühmas tantsinud Reet Sillavee ning SÜGi õpetaja Mart Mölder.

Reedel kell 17 tullakse lavale kohustusliku tantsuga, päev lõpeb tantsuõhtuga rahvamuusikute juhendamisel. Laupäeval on kavas tantsutöötuba ning kell 15 on kõik oodatud Kuressaare kultuurikeskusse, kus iga rühm esitab oma lemmiktantsu.

Selgitatakse välja grand prix’ vääriline rühm ja auhindadeks on käsitöömeister Paul Tohvi meisterdatud vahvad esemed.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 151 korda, sh täna 1)