Kuressaare teatrilavastustele on tee pealinna lahti

Eelmisel kolmapäeval räägiti Tallinnas uuest teatrimajast Vaba Lava, mis annab ka Kuressaare linnateatrile, ent miks mitte ka rahva- või vallateatritele võimaluse anda etendusi pealinnas.

Vaba Lava on 2010. aastal asutatud sihtasutus, mille lõi üheksa väiketeatrit. Kui teatrimaja valmis saab, on seal võimalus üles astuda kõigil väiketeatritel ja vabatruppidel, kel päris oma maja, lava või prooviruumi Tallinnas pole.

Uut laadi teatrimaja idee on Teater.Muusika.Kino peatoimetaja ja uue teatrimaja abikuraatori Madis Kolgi sõnul inspireeritud 19. sajandi vabalavadest Pariisis ja Berliinis.

“See annab võimaluse Tallinnas mängida, sest tänaseni on võimalused olnud piiratud eelkõige finantsilistel põhjustel – rent on kallis,” ütles Kuressaare linnateatri direktori asetäitja loomealal Aarne Mägi, kes on samuti uue teatrimaja rajamisega seotud.

Mägi sõnul on koostöö vajalik selleks, et proove saaks teha nii Kuressaares kui ka Tallinnas. Nii saab arvestada mõlema saali tehniliste võimalustega. Tema sõnul võiks koostöö alata 2014. või 2015. aastal.

Kultuuriministeeriumi asekantsleri Ragnar Siili sõnul on nt Tartus ja Narvas plaanis rajada oma vabalava. “Oleks patt mängida ühte lavastust ainult 10–15 korda,” ütles Mägi, kelle sõnul mängitakse üht lavastust Kuressaares maksimaalselt 20 korda.

Kuressaare linnateater on oma lavastusi mänginud ka Hiiumaal, Haapsalus, Võrus, Valgas jm. “Headel tingimustel on eesmärk mängida ka Tallinnas ning kutsuda teisi teatreid külalisetendusi andma Kuressaarde.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 226 korda, sh täna 1)