Kuressaarest saab väike Gruusia

Kuressaarest saab väike Gruusia

TERVITUS GRUUSIA KEELES: Kuressaare linnapea Mati Mäetalu tervitas Giorgi Jordaniat (vasakul), Anna Asatianit ja Ruslan Abashidzet gruusiakeelse kõnega. Foto: Sander Ilvest

Suviste ooperipäevade ajaks saab Kuressaare Gruusia kultuuri täis – lisaks siin antavatele ooperi- ja balletietendustele kõlab festivalinädalal gruusia rahvamuusika, imetleda ja osta saab gruusia käsitööd ja kunsti.

“Soovime, et tänavail lehviksid Gruusia lipud, et meile tutvustataks uusi veine ja toidukultuuri – et Kuressaarde jõuaks Gruusiale omast lõunamaist elevust,” ütles Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiten, rääkides eile Arensburgi restoranis korraldatud pressikonverentsil sellesuvistest plaanidest.

Leiteni sõnul astub festivalil üles ka kõrgetasemeline tantsuansambel Gruusiast. “Noored poisid, kes tantsivad gruusia varvastantsu,” märkis ta.

Kuna 21.–28. juulini toimuva festivali peakülalised on Thbilisi, Khutaisi ja Bathumi ooperi- ja balletiteatrid, väisasid koos korraldusmeeskonnaga Kuressaaret Thbilisi ooperi- ja balletiteatri peadirektor Giorgi Jordania, Gruusia kultuuriministeeriumi rahvusvaheliste programmide juht Anna Asatiani ja Gruusia suursaadik Eestis Ruslan Abashidze, keda Kuressaare linnapea Mati Mäetalu tervitas gruusiakeelse kõnega.

“Saaremaa ooperipäevad on meie jaoks väga oluline sündmus, kuna tegemist on esimese korraga, kui kolm erinevat Gruusia ooperiteatrit osaleb ühel ja samal rahvusvahelisel festivalil,” ütles Anna Asatiani. “See on selle aasta suuremaid projekte, mis aitab meil sõlmida tugevaid sidemeid ja leida Eestis palju uusi sõpru.”

Ka suursaadik Ruslan Abashidze sõnul on tegemist väga olulise ettevõtmisega mõlema riigi jaoks ning mitte ainult kultuuri poole pealt.

Thbilisi teatri peadirektor Giorgi Jordania külastas Eestit esmakordselt. “Meile öeldi, et Eestis on väga külm, aga kohtudes siinsete inimestega olen iga hetk tundnud eestlaste südamesoojust,” kinnitas Jordania.

Eesti muusikaga on ta oma sõnul juba varasemast tuttav – on dirigeerinud meie heliloojate teoseid. Siinsetest ooperipäevadest on ta aga kuulnud mõndagi head. “Väga ambitsioonikas projekt,” märkis Jordania. “Loodan, et suudame meie kultuurist publikule hea ülevaate anda.”

Jordania tunnistas, et pole reisi jooksul veel kuigi palju näha jõudnud. “Jäätunud merd nägin siia sõites esimest korda – see oli põnev vaatepilt,” jagas Jordania oma värskeid muljeid Saarte Häälega. “Kontserdipaigas käisime ning täna külastame ehk ka lossi.”

Jüri Leiteni hinnangul on festivalipääsmete müük läinud väga hästi. Eesti Kontserdi pressi- ja kommunikatsioonijuhi Lauri Aava sõnul on ostetud juba üle 2500 pileti. Suur osa pääsmeist osteti juba suvise eelmüügi ajal.

Kuna Eesti Kontserdi hooaja peatoetaja on EMT, on selle firma Topeltpluss ja äriklientidele festivalipiletid 20% odavamad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 480 korda, sh täna 1)