Rahva hääl otsustab

Uudis, et maavanema eestvedamisel on ühend-omavalitsuse teema taas üles võetud, väärib vaid kiitust. Tänapäeva ühiskonnas, kus diskussioonile järgneb arutelu ja sellele omakorda diskussioon, on hea kuulda, et keegi julgeb mõelda ja võtta ette samme ka millegi konkreetsema poole.

Arengukoja mõtted on selged ja loogilised. Esmalt plussid-miinused paika ja seejärel ideega suurema seltskonna ette. Seal saab arutada, piike murda ja vaielda. On olemas mingi alus, mitte ei läheneta asjale lahmides, kontekstivabalt ja liiga emotsionaalselt.

Teisalt on hea mõte teha rahvahääletus enne, kui konkreetselt ja tehniliselt ühinema või liituma asutakse. Rahvahääletuse korraldamisega tõstetakse ühendomavalitsuse teema kohalike omavalitsuste valimistel number üheks. Kandideerijatel ei jää enam muud üle, kui valida pool. Sisuliselt toimub topelthääletus ühes ja samas küsimuses. Topelt ei kärise.

Isegi, kui rahvas kuskil ei ütleb, pole midagi lahti. Rahvas on rääkinud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 121 korda, sh täna 1)