Compakt rajab Vabaduse väljaku viimase etapi

Valminud on eeleskiis Tallinna Vabaduse väljaku viimase arendusetapi algatamiseks, millega arendaja Compakt Kinnisvara rajab Kaarli puiestee ja Toompea tänava nurgale kultuuri- ja ajaveetmisvõimalustega avaliku ruumi.

Compakt Kinnisvara juhatuse liikme Martin Lemberi sõnul on eesmärk arendada edasi Vabaduse väljaku ja Toompea tänava vahele kavandatud avaliku ruumi ideed. Eeleskiis näeb ette Kaarli puiestee ja Toompea tänava nurgale maa-aluse hoonekompleksi rajamise, millest kujuneks linnaelanikele kultuuri- ja ajaveetmiskeskus. Seal võib avada galeriisid, kohvikuid, avatud suhtlemisruume, disaini- ja käsitööateljeesid, müügikohti jne.

Suvisel ajal saab tegevus laieneda bastioni ümbritsevale alale ja Hirveparki, kus korraldada tänavalaatu, vabaõhuturgusid ja mitmesuguseid kultuuri- ja meelelahutusüritusi.

“Samuti on plaanis rajada uus pargimaastiku laadne haljastus. Kaarli puiesteele on kujundatud suurejooneline jalakäijate esplanaad, mis parandab oluliselt liikumismugavust Vabaduse väljaku ja Tõnismäe vahel,” kirjeldas Lember.

Maa-alune hoonekompleks saab eeleskiisi kohaselt sissepääsud Vabaduse väljaku poolselt kaldteelt, mis suundub edasi Ingeri bastioni lääneküljele ja Hirvepargi suunas ning Okupatsioonide muuseumi poolt Kaarli ja Toompea tänava nurgalt laskuvalt trepistikult. Ülemine tasapind paikneks paindlikult bastioni läänekülje maapinna ja uue väljaku pinna vahemikus ja saaks sel moel suhtlemisvõimaluse bastioni ümbritseva meeleoluka väljakuruumiga.

Kavandatava hoonestusmahu katuse pind näeb ette pargimaastiku laadset lahendust, mis harmoniseeruks seda ümbritsevate haljasalade rohelusega. Mitmekesise avatud struktuuriga ruumimaastiku saab hoone sisemuses viia nii sügavale, kui lubavad ühelt poolt majanduslikud ja logistilised kaalutlused, teisalt aga bastioni vundamentide stabiilsuse tagamise vajadused.

Projekti arendaja Compakt Kinnisvara kuulub Saaremaa ettevõtjale Vjatšeslav Leedole. Lahenduse arhitektid on Tiit Trummal ja Veljo Kaasik Alver Arhitektidest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 437 korda, sh täna 1)