Suurkujude haudadel süüdatakse küünlad (4)

Eesti muinsuskaitse seltsi ettepanekul algatati Eesti Vabariigi 95. aastapäeva puhul uus traditsioon, millega peetakse meeles Eesti suurkujusid, süüdates veebruarikuul nende haudadel küünlad.

Kultuuripärandi aasta koordinaatori Riin Alatalu sõnul muutub usutavasti vabariigi aastapäeva aktus õpilaste jaoks huvitavamaks, kui seal räägitakse konkreetsetest selle piirkonnaga seotud inimestest.

Samas arvas Alatalu, et küünalde süütamise võiks hajutada terve veebruarikuu peale, kuna 24. kuupäeva paiku on üritusi niigi.

Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektori Rita Peirumaa edastatud nimekirjas Saaremaa suurkujudest on 42 nime ja 18 kalmistut. Lisaks Vabadussõja kangelastele leiab sealt baltisakslasi ja kultuuritegelasi. Siiski ei ole nimekirjas esindatud veel kõik maakonna omavalitsused. Peirumaa täpsustas, et nimekiri ei ole lõplik ja seda võib julgesti täiendada.

Tornimäe põhikooli direktor Raili Nõgu ütles, et nemad süütavad küünlad 24. veebruari hommikul. „Vabariigi aastapäev on meie riigi tähtsaim püha,“ ütles ta. Kirjanik Aira Kaalu haud on koolile teada. Nimekirja kantud apteeker Martin Wühneri haud Pöide vanal kalmistul vajab direktori sõnul aga veel tuvastamist. Nõgu lisas ka, et ta ei usu, et need kaks suurkuju on Pöide vallas ainsad, kelle haual tuleks küünal süüdata.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 310 korda, sh täna 1)