155 aastat Lyra asutaja sünnist

155 aastat Lyra asutaja sünnist

SAAREMAA II LAULUPIDU (1909): Kuressaare Eesti Seltsi segakoor 39 lauljaga Karl Linnamägi (istub pingil, paremalt neljas) juhatusel. Ees klarnetiga muusikakoori juht Theodor August Jacobi poeg Krull. Vasakult esimene Theodor Theodori poeg Krull. Foto: erakogu

Eelmisel aastal jäi tähelepanuta ühe tuntud saar-lase sünniaastapäev. Nimelt sündis Jämaja kihelkonnas Sääre (Zerell) mõisas Jacob ja Amalie Krulli (Baumann) peres 7. augustil 1857. aastal poeg Theodor August.

Theodor August Krullil oli juhtiv roll Saaremaa koorimuusika ajaloos: ta oli Kuressaare Tuletõrjeühingu (1887 Tulekaitse Selts) muusikakoori asutaja-juht, Saaremaa esimese (1894) ja teise (1909) laulupeo muusikakooride organisaator-juht, Saaremaa laulu- ja mänguseltsi Lyra asutaja ja esimees (asutati 1897) ning muusikakooride juht.

Ka Theodor August Krulli ja ta naise Natalia pojad on Eesti kultuuriloos tuntud kui nimekad muusikud: Theodor (Feodor) oli Vanemuise ja Estonia teatri näitleja ja laulja, Arkaadius Estonia ooperi dirigent ja Tallinna konservatooriumi õppejõud, aga ka Saaremaa koorijuhtide kursuste lektor ja Saaremaa IV laulupeo (1927) üldjuht. Ka Viktor oli Saaremaal koorijuhtide laulu- ja muusikakursuste lektor ja nende kursuste juhataja.

Heinrich Männa

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 168 korda, sh täna 1)