Jaan Tätte kannustas publikut küsima (FOTOD) (1)

Jaan Tätte kannustas publikut küsima

LAULUD LAIAST ILMAST: Jaan Tätte uue plaadi laulud, mis laiast ilmast inspiratsiooni saanud ja sealt koju toodud, räägivad haldjatest, igatsusest, Põhjanaelast ja millest kõigest veel. Foto: Lauri Saluveer

Reede õhtul oli saarlastel võimalik üle üsnagi pika aja laulu- ja rännumehele Jaan Tättele mõne sammu kauguselt silma vaadata, kuulata tema uusi laule ja küsida, mida iganes hing ihkas.

Õdus Arensburgi sohvabaar Muusa oli kõigeks selleks täiesti õige paik, kus publiku ja artisti vaheline intervjuu teoks võis saada. “Küsige! Küsige-küsige,” julgustas Jaan Tätte teda kuulama tulnud rahvast ning rahvas küsis. “Mida sa kartsid?”, “Millal koduigatsus peale pressis?”, “Mis oli kõige ilusam hetk?”, “Kas midagi piinama ei hakanud?”, “Räägi naistest!” – need olid vaid osa küsimustest ja teemadest, mis kontserdipublik uue plaadi “Äratund” ja vanema laulumaterjali vahele laulumehe soovil talle ette ladus. Ja Tätte polnud kade vastama.

Rahvas sai teada, kuidas Jaan pea alaspidi keset imekaunist tähist ööd, mil ülejäänud reisiseltskond unenägudes uitas, katamaraani reelingul rippus, kuidas mõtteis imekaunite ja õrnõblukestena kujutletud palmisaarte naised, kel lilleõis juustes ja lina üll – kõik, kes vanemad kui 25 aastat –, on, tõsi küll, kaunilt rõõsad ja roosad, ent vähemalt 150-kilosed.

Saadi aimu ka sellest, kuidas maailmameredel ilmareisi aegu jõule ja ka sünnipäeva pidades haaras Jaani masendus, kui ta mõistis, et ka järgmised jõulud ja sünnipäev pole ta kodule eriti palju lähemal, vaid endiselt kuskil kauges ilmasopis.

Publiku rõõmurõkete saatel pajatas Jaan sellestki, kuidas ühe kauge paradiisisaare noored näitsikud kaldalt parves nende katamaraani suunas ujusid, ise lakkamatult hõisates: “Me oleme 16 täis, me võime abielluda!”

Kuidas kõik tegelikult oli, ei või teada. Ja ehkki nii mõnigi vastus publiku küsimustele tundus uskumatu, jäi rahvas rahule kõigega, mida Jaan nendega sel õhtul jagas. Said nad ju vastused oma küsimustele ja said ka tellida just neid laule, mida kuulda soovisid. Nõnda tegid kohale tulnud ühes Jaaniga ta imelise ilmareisi napi kahe tunniga Arensburgist lahkumata kaasa ja kogetut oli rohkem kui piisavalt.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 412 korda, sh täna 1)