Lugeja kiri: Suitsukonid ja rögarullid (1)

Tänavu 450. sünnipäeva tähistav Kuressaare olevat Eesti puhtamaid linnu. Ehk ta seda ongi, ent selleks, et saada tõeliselt puhtaks linnaks, on käia oi-oi kui pikk tee.

Pilt, mis meile kõnniteedelt vastu vaatab, on kõike muud kui rõõmustav. Jalakäijal tuleb tihti laveerida süljelärakate ja suitsukonide vahel, sest vaevalt ükski normaalne inimene millelegi sellisele peale astuda soovib.

Mahasülitamine ja oma teekonna rögarullidega tähistamine oli meesterahvaste seas populaarne tegevus paljukirutud (mõnikord ka taganutetud) nõukaajal ning selle tegevuse harrastajaid ülemäärases kultuursuses ja intelligentsis süüdistada just ei saanud. Näib aga, et tolleaegne mentaliteet pole kuhugi kadunud.

Sigarettide hinnatõusu üle nurisejaid on palju, ent paistab, et rahval suitsu jaoks raha siiski jätkub. Vähemalt annavad sellest tunnistust mahaloobitud suitsuotsad.

Tundub, et “oma koduümbrusest hoolimine” ja “keskkonna hoidmine” on osa kuressaarlaste jaoks arusaamatud väljendid, mille tähendusse ja sisusse nad süüvida ei viitsi või pole selleks lihtsalt võimelised. Seetõttu ei usu ma ka, et vähemalt lähiaastail võiksime Kuressaare kui puhta linna üle uhkust tunda.

M. S.
linnakodanik

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 144 korda, sh täna 1)