Liigvesi ei lase kartulit maha panna

TÕELINE NUHTLUS: Ansekülas läheb põllul kartulivagude ajamine väga vaevaliselt. Taga on näha, et poolel põllul ei hakka traktorist vaotamist mitte proovimagi.

Mai teisel poolel pihta hakanud tugevad vihmahood on takistanud sõrulasi siiani kartulit maha panemast.

“Meil on riisitaimed Hiinast juba ära tellitud, arvan, et paneme hoopis riisi maha,” naljatas Imari küla elanik Helle Timm, kel on kartul liigniiskuse tõttu seni maha panemata.

Alates maikuu teistest poolest on Sõrvet tabanud juba kolm tugevat vihmasadu, milliseid Sõrves pole nähtud juba aastakümneid. Helle Timmi sõnul on ta sellist mussoonvihmade perioodi oma poole sajandi pikkuse elu jooksul näinud küll sügisel, ent mitte kunagi kevadel.

“Pärast sadusid pani vesi kraavidest vahutades mere poole nagu mõni mäestikujõgi, kui mägedes sajab,” kirjeldas Timm.

Vesistele oludele vaatamata on mõned sõrulased siiski riskinud traktoriga põllule minna ja kartuli maha panna, ehkki traktori sissevajumise risk oli suur. Paljud on kartuli maha pannud valikuliselt, vaid osale põllust, et kartul päris saamata ei jääks.

“On olnud ka sellist juttu kuulda, et nendel, kes maikuus enne vihmasadusid kartuli maha said, pidi osal kartul juba mäda olema,” teadis Helle Timm. “Nii et parem on, kui pole jõudnud panna.”

Vaatamata erakordsetele oludele ei pruugi tänavune kartulipanek Timmi perel kõige hilisemaks jääda. Helle Timmi sõnul asub nende majapidamine soomaal suhteliselt vilus paigas, kus kõige hiljem on kartul maha pandud 9. juunil. “Küll see vanajumal annab meile siis sügisel ka natuke rohkem aega, suvel kasvab tuhlis niikuinii ruttu,” lausus Helle Timm.

Salme vallas Mõisakülas suviti elav Mai Tänav rääkis, et tema pani sel aastal kartuli labidaga maha, aga madalamates kohtades võttis vesi ikka kartuli ära.Liigvett on nii palju, et isegi muruniidukit ei saa kasutada

. “Vikatiga niitsin ja vesi käis vikati alt välja,” sõnas Tänav, lisades, et ka metsloomade arv on Sõrves silmnähtavat kasvanud. “Metsloomad, kitsed ja hirved, jooksevad juba päeva ajal jalust maha,” ütles Tänav, kes aprilli lõpus ühel hommikul õue minnes luges aia taga kokku 21 hirve. “Ei teinud teised kisast ka välja, võtsin vana ämbri ja tagusin puukaikaga sinna vastu, siis kadusid ära.” Loe ka juhtkirja lk 5

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 638 korda, sh täna 1)