LAULUPIDU: Tere, laulurahvas!

Laulusalm ütleb: “Ja rahvas tõstis kiirelt päid, kõik kuulatama jäid, sest laulud kostsid selges eesti keeles.” See oli enneolematu, et üks maarahvas sai ja oskas laulda oma keeles.

Omakeelne laul on saatnud meie esivanemaid ammustest aegadest. Tunduvalt varem, kui tekkisid esimesed kooslaulmised, mida sai juba koorilauluks nimetada. Kui hästi laulud meie esivanemate esituses kõlasid, kuidas kõlavad nad täna, oleneb kindlasti koori eestvedajatest, kelleks on koorivanemad, dirigendid ja teised ärksad inimesed.

Eestlasel on eriline suhe koorilaulu laulmisega, mis on kui vande andmine: “Ei iial jätta saa…” Seda, et midagi on kurgus, mis ei lase häälel tulla, ja käsi otsib rätti, et silm kuivaks pühkida, on tundnud koorilauljad väikestel ja suurtel lavadel. Need on kirjeldamatud hetked, mida igatseme ikka ja jälle. Need tulevad, kui laulad koorijuhi targa õpetliku käe all kogu hingest! Siis oleme ühtsed.

Ühtsust on vaja nii kooril lavale minnes kui ka kogu toimkonnal, kes on pidu ette valmistanud ja püüab seda parimal viisil korraldada.
Saaremaa omavalitsuste liit on kokku leppinud kõigi Saare maakonna omavalitsustega, et toetus Saaremaa 50. juubelilaulupeole tuleb nende kõigi poolt. Paraku on elukorraldus viinud selleni, et oleme nii mõnigi kord olnud eri meelel, aga maakonna laulupidu on see koht, kus tahame koos oma head tahet näidata, et laulud saaksid kenasti lauldud ja pealtvaatajad jääksid rahule.

Kohalike omavalitsuste peoeelne ettevalmistus on olnud tulemuslik, koorilauljaid astub lavale seekord rekordiliselt palju. Suur tänu teile, koorijuhid, dirigendid, kultuuritöötajad – see on teie töö tulemus!

Hea rahvas, koorilauljad, külalised – mul on siiralt hea meel teid tervitada saabuva juubelilaulupeo puhul. Seame end rongkäiku või seda vaatama, seejärel lossihoovi ilusaid eestikeelseid ja seekord ka teiste saarte keelseid laule kuulama.

Ei paremat pole kuskil pool kui suisel ajal Saaremaal.

Raimu Aardam,
Saaremaa omavalitsuste
liidu esimees,
Kihelkonna vallavanem

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 279 korda, sh täna 1)