Seanina kalatööstus tehti killustikuks (7)

MAANI MAHA: Suurem osa nõukogudeaegsest tööstuskompleksist on juba maha lõhutud ja killustikuks jahvatatud. Lammutustööd lõpevad 30. septembril. Foto: Sander Ilvest

Üleeile hommikul lammutas ekskavaator Seanina kalatööstuse külmhoone vundamenti.

Hoonetekompleksist jäävad alles vaid endine jäähoidla, mille ehitasid 1969. aastal üliõpilasmaleva noored, ja plekist angaar. Säilib ka kalavastuvõtukai, kuid seda on tormid juba mitu aastat lammutanud. Kalatööstuses lõppes tootmine 2001. aastal. Tippajal 1970–80-ndatel aastatel sai siin tööd pea 250 inimest.

Praegune seis meenutab aga 1949. aastat, kui lagedale merekaldale löödi laudadest kokku presendiga vooderdatud basseinid, milles kala soolati ja tünnidesse pandi.

Viljandi firma Meron Invest OÜ juhatuse liige Hannu Johannes Kinnunen on varem lubanud ehitada vabanevale krundile 250-kohalise hotelli, parkimisala ja supelranna.

Lammutustöid rahastas keskkonnainvesteeringute keskus (KIK). Üle Eesti on rahastatud 31 projekti kogusummas 1,3 miljoni euroga. Kuressaares lõhuti maha Nõukogude sõjaväeosa garaažid ja kolm betoonestakaadi Aia tänaval. Et Seaninal tööd alles käivad, pole sealse toetuse väljamakseid veel tehtud.

Hindamisvoorus ootavad rahastamist Saare maakonnast veel Lõpi veisefarmi lammutamine ja Mustjala keskuses asuva lagunenud teraviljakuivati likvideerimine, teatas KIK-i kommunikatsioonijuht Elina Kink.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 066 korda, sh täna 1)