Lugeja kiri: Mesilaste appikarje! (7)

Mesilaste appikarjed jõuavad meieni kogu hooaja vältel. Mesilaste arvukus kahaneb ka Eestis hoogsalt.

Osa aednikke ja põllumehi mürgitab oma teadmatuses mesilaste tööpiirkondi, pritsijaid ei huvitagi asjaolu, et nad hävitavad mullavalmistajad vihmaussid vähemalt 30 aastaks. Need “süütukesed” Roundup ja Starane sisaldavad selliseid pestitsiide nagu tiametoksaam, imidaklopriid, klotianidiin, fipro-niil jne, mille kasutamist tootmises plaanitakse keelustada.

Euroopa Parlamendi resolutsioonis mesinduse olukorra kohta on kirjas, et 76% inimeste tarbeks mõeldud toiduainete tootmisest sõltub mesindussektorist ja 84% juurviljasortidest sõltub tolmlemisest.

Juba iidsetel aegadel hakkasid inimesed mesilasi pidama. Neid oli vaja ka selleks pidada, et tolmeldada kultuure. Näiteks viljapuud ja marjapõõsad, köögiviljad ja heinaseemnepõllud jne ei anna märkimisväärset saaki, kui mesilased neid ei tolmelda. Paljud nende kultuuride kasvatajad arvavad aga ekslikult, et mis neist putukatest ikka kasu on, pangu oma “kiilid” köide, mis nad meid tülitavad.

Eimar Kivi

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 589 korda, sh täna 1)