Grillil küpseta kas või pitsat

BBQ UFOL: Toomas Leedu tõi näiteks pildi, kuidas ka UFO-grillil saab barbeque’d teha. Tavagrillija jaoks on see vahest veidi keeruline, kuid põhimõtteliselt on kuumus jaotatud grilli äärtesse ja keskele asetatud vann, kuhu tilgub rasv. Sellise tehnoloogiaga võideti ka eelmisel aastal Grillfest. Pildile on jäänud (vasakult) Reigo Lutter ja Aare Purk. Leedu sõnul mehed, kes kumbki pole kokk, kuid tõestus sellest, et kui vaeva näha, võib BBQ-meister saada igaühest. Foto: Erakogu

Erinevatelt barbeque-võistlustelt auhindu korjanud GO spaa, kuursaali ja Sadhu kohviku peakokk Toomas Leedu räägib, et barbeque’ks ja grillimiseks on vaja head toorainet ning kannatust ja aega. Siis on ka tulemus hea.

Juba praegu võib kas või Kuressaare aedlinnades käies ninaga järge ajada, mida keegi parajasti grillib. Siiski pole kogu suvine lihaküpsetamine lihtsalt “söed, süütevedelik, tuli ja liha”-protsess.

Ameerika filmidest võime näha, et barbeque öeldakse ka selle kohta, kui tavalisele grillile visatakse hamburgerikotlett ja lastakse kuumaks. Päris nii see siiski pole.

Toomas Leedu sõnul võib grillimist ja BBQ-d eristada nii, et esimene neist on otsene küpsetamine ja teine kaudne. Grillil on küpsetatavad palad kohe tule lähedal (temperatuur ca 300 kraadi), BBQ puhul on tegemist keerulise ahjuga, kus liha valmib niiskuse ja eemalt tuleva kuumuse koosmõjul (ca 100 kraadi). Kui esimene on lihtsalt suveõhtu söögitegemine, siis teine on pikaajalisem protsess.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 254 korda, sh täna 1)