Jaapanit ei võitnud mitte tuumapomm, vaid… Stalin

VAIDLEB VASTU: Ameerika ajaloolane ja publitsist Ward Wilson on veendunud, et tuumapommitamine ei etendanud Jaapani alistamisel mingit rolli. Määrava tähtsusega oli hoopis 8. augustil 1945 alanud Nõukogude armee pealetung.

Nõukaajal koolis käinud inimesed peaksid vist hästi mäletama, kuidas tollastes ajalooõpikutes selgitati Jaapani purustamist Teises maailmasõjas: tõusva päikese maa sõjardid sundis alistuma mitte niivõrd tuumapommitamine, nagu seda väidab lääne propaganda, kuivõrd hoopis stalinliku punaarmee rünnak. Tundub, et nüüd on sellele seisukohale jõudnud ka mõned ameerika ajaloolased.

Kas tõesti on 70 aastat kestnud tuumapoliitika rajatud valele? Sellise küsimuse esitas ajakirjas Foreign Policy ilmunud artiklis Ward Wilson – uurimisinstituudi British American Security Information Council kaastöötaja ja raamatu “Viis müüti tuumarelvast” (“Five
Myths About Nuclear Weapons”) autor.

Tuumapommi kasutamine Jaapani vastu Teise maailmasõja lõpupäevil on juba ammu olnud teravate vaidluste teema. Näiteks kirjutas ajaloolane Gar Alperovitz 1965. aastal: suure tõenäosusega oleks Jaapani juhtkond alistunud veel enne USA vägede dessandi algust, mis oli kavandatud 1. novembrile. See tähendab, et tuumapommitamine oli põhjendamatu. Selle seisukoha vastased väidavad aga, et tuumapommitamine oli paratamatu ja eetiliselt õigustatud, sest nii säästeti tuhanded inimelud [loe: ameeriklaste, mitte aga Jaapani tsiviil-elanike elud – toim].

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 293 korda, sh täna 1)