In memoriam: Ruth Mustis

Fotol Ruth Mustis

20.08.1942 – 8.06.2013

Kuumad juuniilmad tõid meile kurva uudise – Ruth Mustise kaotuse. Elu õhkõrnuse üle saame mõelda kõik – Saaremaa ühisgümnaasiumi suur vilistlaskond, kolleegid, maakonna inglise keele õpetajad, Ruthi omaksed.

Ruth Mustis sündis pere ainukese lapsena, oli rõõmsameelne tüdruk, ema usin abiline ning eeskujulik ja kordaarmastav koolilaps.
Praeguse Saaremaa ühisgümnaasiumiga oli ta seotud 1950. aastast. Vaid korraks oli ta koolist ära – et õppida ja tulla tagasi õpetajana. Kuna Tallinna pedagoogilises instituudis avati uus eriala, muusika ja võõrkeel, sai Ruthist tollal ainulaadne muusika- ja inglise keele õpetaja.

Klassivend ja tulevane abikaasa Toivo olevat juba kaheaastasena Ruthi maja poole vaadates öelnud: “Näe, mu pluut elab seal.” Suur hoop nii pikale harmooniale oli Toivo kaotus. Toivoga aga oli Ruth enesekindel, aktiivne ja tugev.

Nõukogudeajal lahendas ta tegusa ametiühinguesimehena kolleegide olmeprobleeme, jõudes samas olla õpilaste poolt hinnatud õpetaja, ekspert-nõuandja kooliõpikute koostamisel, juhendaja-mentor noorematele õpetajatele, õpetaja-metoodik, üleriigilise ainekomisjoni liige. Ta on olnud mitmete tänaste õpetajate õpetaja ja ka armastatud klassijuhataja. Veel pärast pensionile jäämist jaksas ta jätkata nii inglise keele kursuste kui ka giiditööga, sest temasse usuti.

Ühest õpilasuurimusest saab lugeda Ruthi kolleegide mõtteid temast: Ruth Mustis on isiksus, Õpetaja suure algustähega. Üsna mitmed Mustise kolmelised on olnud oma ülikoolikursustel tegelikult paremadki kui teiste koolide viielised.

Mälestus Sinust, Ruth, elab meis kõigis edasi. Sinu läbi on maailm muutunud paremaks. Jääd alati meie koolide ja meie linna ajalukku, andes uut jõudu juurtele, mis toidavad Saaremaa koolielu ja haridust.

Saaremaa Ühisgümnaasium
Kuressaare Linnavalitsus
Saare Maavalitsuse haridus-
ja sotsiaalosakond

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 821 korda, sh täna 1)