Leedri küla tuulik tõsteti paika (FOTOD) (1)

TÕSINE KÖIEVEDU: Punast kiivrit kandva Arne Maripuu juhtimisel veavad tuulikukeret paika Mart Seppel ja Tõnu Sepp. Foto Sander Ilvest

Eile natuke enne kella kahte päeval tõstis kraana paika Leedri küla Anetsi talu pukktuuliku raami. Eelmise aasta sügisel talgute korras maha võetud tuulik tegi läbi uuenduskuuri ja nüüd loodavad meistrid ta nädalaga uuesti püsti panna. 

1905. aastal ehitatud tuuliku ajalugu uurinud Mihkel Koppeli sõnul oli Anetsi talu rikas talu.

Erandlik oli juba see, et rohkem kui sada aastat tagasi ehitati täiesti uus tuulik. Tolleaegne üldlevinud praktika oli soetada pigem mõni vana tuulik, millele lisati siis uued osad. Pealegi oli Anetsi tuulikule juba enne Teist maailmasõda peale pandud plekk-katus, mis nüüd taastatakse. Plekk-katusega peaks tuulik hoolsa peremehe käes vähemalt 100 aastat vastu pidama, arvas Koppel.

Tuulikukere paigaldamist jälginud Adi Kuivjõgi jäi nähtuga rahule. Kuivjõe jutu järgi alustas ta tuuliku eest hoolitsemist juba 1968. aastal, kui lõi uuesti kinni tuuliku logisevad küljelauad. Pisiremonti tehti tuulikule tema eestvedamisel ka järgnevatel aastatel.
Suursündmust uudistama tulnud külarahva arvates oli Adi just see mees, tänu kellele tuulik tänaseni püsti püsinud on. “Muidu oleks sellest järgi olnud vaid vareste raekoda,” arvas Ado Vakker.

Tuuliku taastamistöid juhtinud Arne Maripuu, kes on juba taastanud või ehitanud 12 tuulikut, sõnas, et seekord oli isegi lihtsam, sest tuuliku põhiosad jäid vanad. “Mõned lõigud tuli muidugi asendada,” täpsustas ta. Kuigi igal tuulikul on oma väikesed eripärad, siis oli seekord täiesti uus avastus tema jaoks lisatoed tuulikuraami põhja all.

Varem rekkajuhina töötanud Maripuu tunnistas, et tuulikute ehitamine on küll põnev tegevus, aga päris aasta otsa see leiba laual ei hoia. “Midagi muud tuleb ikka ka teha,” nentis ta.

Tuuliku taastamist toetas rahaliselt Saaremaa viina tootja Altia Eesti AS. Lisaks Pihtla vallas asuva Ennu tuuliku täielikule taastamisele pani Altia õla alla ka Leedri küla tuuliku uuendamise viimasele etapile.

Eile Leedri külas kohal olnud Saaremaa Vodka turundusjuht Kätlin Holm selgitas, et idee tuulikute taastamist toetada tekkis neil Saaremaa viina pudelisildist lähtuvalt. “Leidsime, et meil on aeg Saaremaale midagi vastu anda,” ütles ta.

Tegemist on kolmeaastase projektiga. Aastas toetatakse ilmselt kahe tuuliku taastamist. Valiku teevad kohalikud inimesed. Turundusjuhi andmetel on Saaremaal säilinud vaid paarkümmend korras tuulikut. Holmi teada sel aastal nende toetatavad tuulikud siiski jahu jahvatama ei hakka. Leedri tuulikule pannakse kivid sisse, aga see jääb nagu muuseumiks. Ennu tuulikust tehakse aga linnuvaatlustorn.

Leedri küla tuuliku pidulik avamine on planeeritud 22. juunile. Sponsor omalt poolt tasuta viina ei jaga, aga tore õhtupoolik tuleb kindlasti, lubas Kätlin Holm.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 845 korda, sh täna 1)