President Arnold Rüütel osales kodukiriku juubelil

PIDUPÄEVALISED: Enne juubeliteenistust leidsid Marina ja Toivo Treima ning Arnold ja Ingrid Rüütel mõne minuti aega mõtteid vahetada. Foto: Sander Ilvest

Pühapäeval osales president Arnold Rüütel koos abikaasa Ingridiga Kahtlas EAÕK Laimjala Vassilius Suure kiriku juubeliteenistusel.

Juubeliteenistuse viis läbi preester Toivo Treima, kes teenib EAÕK Laimjala kogudust 2010. aasta veebruarist. Enne vaimulikuks pühitsemist on preester töötanud ka vabariigi presidendi Arnold Rüütli käsundusohvitserina.

Pühapäevane teenistus Eesti apostlik-õigeusu Laimjala Vassilius Suure kirikus oli eriline. Jumalateenistusega tähistati pühakoja 140. sünnipäeva.

Selleks puhuks olid koguduse liikmed Aine Kaljuste ja Maret Mägi koostanud kiriku ajaloost põhjaliku näituse, pannes välja eelmisest ja üle-eelmisest sajandist pärit kirikuraamatuid, mitmesuguseid dokumente, väljalõikeid ajalehtedest, fotosid, preestrite isikuandmeid ja muid huvipakkuvaid materjale.

Kahtla koolimaja kõrval olev kirik on rikas kultuuripärandi poolest. Kirikus on arvel koguni 66 eset tornikelladest ja lühtritest kuni ikoonideni.

Laimjala koguduse hingekirjas on koguduse vanema Anton Püüa sõnul praegu 47 liiget. Koguduse endine vanem Anton Reinart kinnitas, et usuelu pole 140 aasta jooksul kordagi katkenud. Kunagi ulatus koguduse liikmete arv aga üle paarisaja.

Enne teenistuse algust vestlesid kirikulised nii nagu muiste omavahel ilmaasjadest. Arnold Rüütlile terekätt andes lausus Anton Reinart, et näe, Saareküla mehed saavad kiriku ees kokku ja mõne sõna juttugi puhuda.

Arnold Rüütel ütles, et ta on selles kirikus ristitud. “Mind ristis ülempreester Joann Prooses. Siin laulatati ka minu isa ja ema. Oma kodukirikut külastame perega võimaluse piires ikka. Kuna täna on selline tähtis sünnipäev, siis ei saanud me ju tulemata jätta,” rääkis Pahavalla külas sündinud ja kasvanud, nüüd Saarekülla suvekodu rajanud Rüütel.

Preester Toivo Treima hinnangul on kirikuelu praegu arenemisjärgus. Kirikuõpetajana tunneb ta heameelt selle üle, et täiskasvanudki tulevad tema juurde ristimissooviga. Koguduse liikmete arv on viimastel aastatel olnud üsnagi stabiilne. Taevastele radadele lahkunud inimeste asemele tulevad uued. Kirikuelus osalevad ka Laimjala kandist mujale elama asunud inimesed.

Teenistuse lõppedes tänas preester Toivo Treima kõiki koguduse tegevusele kaasaaitajaid. Koguduse vanemad liikmed said kirikuõpetajalt tänukirja. Meeldiva koostöö eest tänas Toivo Treima Laimjala vallavolikogu ja vallavalitsust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 639 korda, sh täna 1)